Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Március 31. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

A lépcsőház Győrben sem raktár: akár hárommilliós is lehet a tűzvédelmi bírság

A lépcsőház Győrben sem raktár: akár hárommilliós is lehet a tűzvédelmi bírság

Január elseje óta megszűnt a hatóság mérlegelési lehetősége, így a katasztrófavédelem köteles megbírságolni azt a lakóközösséget, ahol nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat.

Engedély nélkül tilos például a lépcsőházakban éghető anyagok, tárgyak, így növények elhelyezése, vagy a menekülésre számításba vett kijárat eltorlaszolása, leszűkítése. A legalacsonyabb büntetési tétel 45 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint.

Mivel a bírságolási gyakorlat nem egyértelmű, a szabályszegő lakó helyett akár az egész lakóközösséget is terhelheti a megállapított büntetés.

Növények, és cserepes virágok a folyosón, ágyak, fotelek a lépcsőházban, ráccsal elzárva. Sértik a jogszabályt, ha csak a lakóközösségnek nincs engedélye a tárolásukra. Tudják ezt a közös képviselők és a lakásszövetkezetek is, ezért szinte mindenhol felhívásokat tesznek közzé, hogy a lakók tisztában legyenek azzal, milyen bírságra számíthatnak.

- Tájékoztatjuk a lakókat, illetve a tűzvédelmi szabályzatokat kitesszük a lépcsőházakba, felhívjuk a figyelmet, hogy ezt gondosan olvassák el, illetve írásban is tájékoztatjuk őket, hogy az előírásokat be kell tartani - mondta Németh Ferenc marcalvárosi közös képviselő. Megtudjuk: sokan használják raktárnak a lépcsőházakat, ami nemcsak tűzveszélyt idéz elő, de a lángok megfékezését is nehezíti.

- Nagyon sokan vannak, akik a már elhasznált bútoraikat kiteszik a lépcsőházakba, és ott próbálják meg tárolni, mivel az alagsori tároló helyiségek nagyon kisméretűek, ezeket nem tudják oda tenni, de hátha még jó lesz valamire. Hát, sajnos tapasztaltunk olyat is, hogy nappalit rendeztek be a lépcsőházba a lakók - fogalmaz Németh Ferenc.

- A hatóság képviselője eztán nem mérlegelhet, nem tehet semmit, a tűzvédelmi bírságot egyből ki kell szabni - tájékoztatott Bakcsányi Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó-főhadnagya. Hozzátette: ez a január elsejei változás lényege. Ha korábban egy házban megsértették a tűzvédelmi előírásokat, kilátásba helyezték a bírság kiszabását. A türelmi idő megszűnt.

- Eddig sem volt hátrány, ha szakember véleményét kérték ki a lakóközösségek vagy az intézmények vezetői tűzvédelmi szakterületen, viszont mostantól még fontosabb az ő alkalmazásuk. És itt nem a hatósági emberekre gondolok, hanem meg kell keresni azokat a középfokú tűzvédelmi végzettséggel rendelkező szakembereket, akik kimennek, és a helyszínen megnézik, hogy a létesítmény tűzvédelmi szempontból megfelel-e a jelenlegi jogszabályoknak, vagy sem - így Bakcsányi Péter.

Ugyan a biztosítótársaságok szabályzatában még nem jelentek meg a menekülő útvonalak és lakások megközelíthetőségére, szabadon hagyására vonatkozó előírások, de a Győr Plusz által megkérdezett szakemberek úgy fogalmaztak: a kártérítési mértéket százalékosan fogja befolyásolni a tűzoltóság által kiállított jegyzőkönyv tartalma, amelyben minden esetben feltüntetik az akadálymentesítés hiányát.

- A társasházban lakók elemi érdeke a jogszabály betartása, mert a vagyoni káron kívül emberéletbe is kerülhet, ha a segítség nem tud időben érkezni. Gondoljunk csak arra, hogy a közelmúltban több olyan tűzeset történt, melyben halálos áldozatokat követelt a „sima" bejárati ajtó is, hiszen pánikhelyzetben a lakók, mindenki, de főleg idős emberek, gyerekek, nem tudják a zárakat időben kinyitni, ezzel saját menekülésüket meggyorsítani, vagy egyáltalán lehetővé tenni. A többemeletes társasházaknál az időtényező az egyik legfontosabb szempont a tűz továbbterjedése szempontjából, akár percek is eldönthetik több lakás, több személy sorsát - fogalmazott Pongrácz Péter, az egyik győri biztosító értékesítési igazgatója.

Címkék: Győrben, lépcsőház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.