Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 27. 18:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

A magyar gazdaság 2019-ben is jól teljesített, de egyre több a világgazdasági bizonytalansági tényező

A magyar gazdaság 2019-ben is jól teljesített, de egyre több a világgazdasági bizonytalansági tényező

A magyar gazdaság az elmúlt években jól teljesített, az eredményes gazdaságpolitikai döntések alapját számos esetben a kamara fogalmazta meg, széles vállalkozói igény alapján

- mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a területi kamarák elnökeinek tartott évértékelő rendezvényen, Budapesten.

Hozzátette, a kedvező gazdasági helyzetben az az egyik fontos kérdés, hogy a már elért eredményeket mennyire tudja az ország hosszabb távon fenntartani, mivel egyre több a bizonytalansági tényező a világgazdaságban.

A jövő évi gazdasági növekedés előrejelzésénél látni kell azt, hogy az eddigi lendület kitarthat, ugyanakkor az egyre kedvezőtlenebb külső környezet számos kockázati elemet tartalmaz, ilyen a világgazdaság bővülésének lassulása, az alacsony szintű német gazdasági növekedés, a kínai-amerikai kereskedelmi vita és a Brexit is - mondta az MKIK elnöke.

Úgy értékelte, további kockázatot rejt az is, hogy még nem látszik egyértelműen az Európai Parlament működése, a hazai uniós források végső alakulása. Nem lehet tudni, hogy az Európai Bizottság milyen prioritásokat nevez meg és ezt hogyan érvényesíti a jövőben.

Parragh László rámutatott arra, hogy a külső kockázatokon túl azonosítottak néhány hazai kihívást, köztük a hazai bérfelzárkózás kérdését, mint az egyik kulcsfontosságú versenyképességi tényezőt. Példaként említette, egyrészt a magyar munkaerő nyugat-európai elszívása feszíti a gazdaságot, másrészt a hazai kkv-szektorra még mindig jellemző az alacsony szintű termelékenység és hatékonyság, ennek ellenére ki kell termelni a bértömeget. A minimálbértárgyalásokon egyre inkább az a kérdés kerül előtérbe, hogy van-e elegendő munkaerő, miután a magyar munkaerőpiac keresletorientált lett - tette hozzá.

Az MKIK elnök szerint jövőre a magyar gazdaság motorja továbbra is a bővülő vállalati beruházások, az aktív exporttevékenység, valamint a magas szintű lakossági fogyasztás lesz. A kamara célja, hogy segítse a vállalatok hatékony és tudatos működését, ezáltal hozzájárulva a versenyképességük javításához. A vállalatok aktív hazai és nemzetközi üzleti tevékenysége pedig lehetővé teszi, hogy jövőre is magas "fordulatszámon pörögjön a magyar gazdaság" - jelentette ki Parragh László. A gazdasági növekedés további fontos eleme a mindenkori gazdasági és társadalmi igényekhez igazodó, magas minőségű képzési és oktatási rendszer. A kamara azért szorgalmazza rendszeresen a szak- és felnőttképzés fejlesztését, mert ez a gazdaság egyik legfontosabb lételeme - mutatott rá az MKIK elnöke.

Parragh László fontosnak nevezte a gazdaság növekedése szempontjából a szigorú költségvetési politika fenntartását, mert az ország sikerességéhez szükség van a pénzügyi fegyelemre és stabilitásra. A magyar gazdaság szereplőinek érdeke, hogy a magyar költségvetésnek biztos bevételi oldala legyen, ezért támogatta a kamara az online pénztárgép, az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetését, és üdvözöl minden olyan gazdaságfehérítő intézkedést, amely a vállalkozói környezetet javítja, ilyen például a KATA-adózás felülvizsgálata.

A gazdaság szereplői számára nem közömbös a monetáris politika stabilitása - mondta Parragh László. Megjegyezte, hogy a kamarának vannak aggályai ez ügyben, mert látja a forint árfolyamának alakulásából adódó kockázatokat. A jelenlegi stabil gazdasági növekedés időszakában a gyengülő forintárfolyam nem biztos, hogy szerencsés a gazdaságnak hosszú távon, mert amikor majd szükség lesz az árfolyambeavatkozásra, akkorra már "elhasználódhat" ez az eszköz - mondta az MKIK elnöke. Kiemelte továbbá azt is, hogy az infláció a vártnál magasabb szinten alakult, amelyet a gazdaság szereplői a mindennapokban érzékelnek.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy jövőre választási év lesz a kereskedelmi és iparkamaráknál. Azt kérte a kamarai vezetőktől, hogy kellő méltósággal, komolysággal álljanak a kérdéshez és erősítsék tovább a magyar kamarai rendszert.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.