Városlista
2020. március 28, szombat - Gedeon, Johanna

Hírek

2013. Január 15. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A magyar kultúra napja Győr-Moson-Sopron megyében

A magyar kultúra napja Győr-Moson-Sopron megyében

Győrben és Mosonmagyaróváron a magyar kultúra napján, január 22-én kitüntetéseket adnak át a kultúra és a közművelődés területén kiemelkedő tevékenységet végzőknek.

A megyeszékhelyen számos kulturális program is várja az érdeklődőket, Sopronban pedig Bornemisza Péter Magyar Elektra című tragédiáját viszi színre az ünnep előestéjén a helyi Petőfi Színház az Evangélium Színházzal együttműködésben - közölték a szervezők az MTI érdeklődésére.

A Mosonmagyaróvár kultúrájáért és a Mosonmagyaróvárért emlékérmet vehetik át a kitüntetettek a Lajta-parti város január 22-i ünnepségén - mondta Popielek Éva, a helyi önkormányzat munkatársa.
A Győr közművelődéséért és a Győr művészetéért díjakat a Richter teremben tartandó megemlékezésen adják át, amelynek műsorán megzenésített versekkel fellép egyebek között a Kávészünet zenekar - közölte Domanyik Eszter, a győri önkormányzat osztályvezetője a helyi ünnepségről.
A megyeszékhely január 21-étől egészen a hétvégéig kínál programokat a magyar kultúra ünnepe jegyében minden korosztálynak. A különféle képgrafikai technikákról grafikusművészek tartanak szakmai bemutatót Orosz István és Keresztes Dóra kiállításában a Városi Művészeti Múzeumban január 21-én hétfőn. Másnap N. Mészáros Júlia művészettörténész tart előadást a 20. századi képzőművészetben tetten érhető "tudatosan alkalmazott érzéki csalódásokról" az Esterházy-palotában.
Dsida Jenő és József Attila megzenésített verseit Erdész-Kováts László gitáros-énekes szólaltatja meg január 24-én a Városi Könyvtárban. A Műhely folyóirat szerzőivel találkozhatnak az érdeklődők aznap a Zichy-palotában. A felolvasó esten a tavaly született műveket ismerhetik meg az irodalomkedvelők.
Blaskó János szobrászművész kiállítása január 26-án nyílik az Esterházy-palotában. Aznap Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész Arany János-estjét adja elő Tetemre hívás címmel a magyar kultúra napja alkalmából a győr-újvárosi művelődési házban.
Az óvodások mondókákat, megzenésített verseket hallhatnak Töreky Zsuzsanna zenepedagógustól, a kisiskolások pedig magyar népmesehősökkel ismerkedhetnek: a különböző figurákat el is játsszák, sőt rajzban meg is örökítik. Az általános iskolásoknak a Győri Filharmonikus Zenekar művészei adnak koncertet, a középiskolások pedig Maszlay István Jászai-díjas színésztől megtudhatják, hogy miben segít a vers.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 28. 07:10, szombat | Helyi

Engedély nélkül vitték el az autót, keressük őket

A győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2020. Március 28. 06:55, szombat | Helyi

Zöld szám a szülőknek is!

Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye

2020. Március 27. 17:00, péntek | Helyi

Színművész karanténban: Ungvári István

Ungvári Istvánt, a Győri Nemzeti Színház színművészét is megkerestük.

2020. Március 27. 16:15, péntek | Helyi

Színművész karanténban: Maszlay István

A hölgyek után, most Maszlay István színművész, a Győri Nemzeti Színház művésze is nyilatkozott a jelenlegi helyzetben kialakult napjairól.