Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2019. Április 02. 17:38, kedd | Sport

A magyar labdarúgás napján rúghatják az első gólokat az új Puskás Stadionban

A magyar labdarúgás napján rúghatják az első gólokat az új Puskás Stadionban

november 25-ére készülhet el teljesen az új Puskás Stadion. Ezt Fürjes Balázs államtitkár és Csányi Sándor is megerősítette a kedden tartott stadionbejáráson.

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár szerint ütemszerűen és költségemelkedés nélkül halad a jelenleg már szerkezetkész Puskás Aréna építése, amelynek a Magyar Labdarúgás Napjára, azaz november 25-ére kell üzemkésznek lennie.

A Puskás Stadion megőrizte a korábbi Népstadion jellegzetességeit, a lépcsőházak külső borításának arculata, de a korábbi alapanyagok is megmaradtak.

"A Népstadion elbontott anyagát beépítették az új arénába, a bontási törmeléket bedarálták és ez beépült az új stadion alapjába és falaiba. A múlt tisztelete mellett a jelennek és a jövőnek épül az aréna, nem véletlen, hogy a 2020-as Európa-bajnokság négy meccsét is itt játsszák majd" - mondta Fürjes Balázs.

A 67 ezer néző befogadására alkalmas lelátó sokkal közelebb került a pályához, és a meredekségnek is köszönhetően igazi "katlanhangulat" alakulhat ki a magyar válogatott meccsein.

A cél, hogy a stadionban ne csak meccsek lehessenek, hanem konferenciák, céges rendezvények, koncertek, fesztiválok otthona is legyen az aréna, ami teljesen magyar, azaz a tervezést és a kivitelezést is magyar szakemberek végezték és végzik. A stadion megőrizte a korábbi toronyépületet is, amelyben Puskás Ferencről szóló kiállítás nyílik majd.

Az államtitkár, egyben a stadionért felelős kormánybiztos elmondta, a stadion elkészültének időpontja be van biztosítva, a kivitelezőnek minden nap késedelme 142 millió forintba kerülne. Kiemelte, hogy nemzetközi szinten átlagos árból kívánták megvalósítani a létesítményt, ennek érdekében nyílt EU-s pályázatot hirdettek, amelyből a legolcsóbbat választották, így a Puskás Aréna áfa nélkül nettó 142 milliárd forintból épül fel.

A kormánybiztos szerint az építkezés 15 ezer embernek adott munkát, a kecskeméti acélgyárosoktól kezdve a kamionsofőrökön át az építőkig, a munkaterületen pedig naponta 1500-2000 ember tevékenykedik. Az építkezés során 10 ezer tonna acélt és 75 lakótelepi ház felhúzásához elegendő vasbetont használtak fel, a küzdőtér 11 ezer négyzetméteres lesz.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke kijelentette, ma már nyugodtan szemléli az építkezést az európai szövetség (UEFA), de súlyos volt a helyzet, amikor 2017-ben elvették Brüsszeltől a 2020-as Eb társrendező szerepét, mert a Puskás Aréna is komoly csúszásban volt, amit viszont mostanra behoztak.

"A stadion biztosan betölti szerepét a négy Eb-mérkőzéssel. Reméljük, a magyar válogatott is betölti az Eb-részvétellel" - mondta a sportvezető, aki a sportág hazai helyzetéről is szót ejtett: sikerként értékelte a tömegesítést és az infrastruktúra javítását, elmaradásként pedig a 6 és 14 év közötti futballisták képzését említette. "Néhány éven belül lesz nemzetközi döntő a stadionban, amely ha bizonyít, akkor Bajnokok Ligája-döntő is lesz" - fogalmazott.

Csányi Sándor hozzátette, amennyiben a határidő előtt, már november 15-ére elkészül a létesítmény, akkor válogatott mérkőzéssel, ellenkező esetben kettős rangadóval avatják fel a stadiont.

"Az országnak és a fővárosnak szüksége van egy ilyen multifunkcionális arénára" - jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

Gera Zoltán, a 2020-as kontinensviadal magyarországi nagykövete vegyes érzéseinek adott hangot: egyrészt örül, mert gyönyörűnek látja már most a stadiont, másrészt sajnálja, hogy nem egy-két évvel korábban készült el, mert így ő már nem futballozhat benne.

"A horvátok elleni meccsen belegondoltam, hogy mi lenne ha az új stadionban 67 ezren bztatnának minket. Már nagyon várom. A selejtezők második meccsén a csapat már azt az arcát mutatta, amit remélem, hogy a következő meccseken is mutatni fog. Biztos vagyok benne, hogy Marco Rossi is azon lesz, hogy a válogatott Eb-meccsen szerepelhessen ebben a csodálatos stadionban. Gratulálok mindnekinek, akinek része van abban, hogy ilyen csodálatos aréna épül" - mondta Gera Zoltán.

A jövő évi Eb-n, melyet rendhagyó módon 12 ország egy-egy városában rendeznek, a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Amennyiben a magyar válogatott is résztvevő lesz, akkor legalább két találkozóját hazai pályán játszhatja a csoportkörben.

Forrás: origo.hu

Képek: MTI/ Illyés Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 19:08, kedd | Sport

Csomós Mixi: Nem volt taktika, csak padlógáz!!!

Csomós Mixi és Nagy Attila Székesfehérváron sem feledte el az idei évre megfogalmazott taktikáját, de jócskán engedtek az elveikből.

2019. Június 25. 19:06, kedd | Sport

Rally: Gondok, felszabadultság, második hely

Interjú Kronome Ákos autóversenyzővel a TAXi4 Székesfehérvár Rally után.

2019. Június 21. 18:02, péntek | Sport

Bronzérem a Fehérvár ralin

Abszolút ötödik, és kategória harmadik helyet zsebelt be a Tim Gábor-Timár Tamás ralipáros a TAXI4 Székesfehérvár Ralin. Farkas Kálmán csapatvezetőt kérdem a verseny után.

2019. Június 21. 13:34, péntek | Sport

Rally: Továbbra is építkezünk

A bakonyai Rallye3-as versenyhétvége tapasztalatairól faggattam Gutai Marcellt, aki a Juhász Racing színeiben előfutóként nyomhatta a gázpedált.