Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2020. Március 23. 07:41, hétfő | Belföld

A mozgás evolúciójáról, az első szerelemről, de a hüllőkről is beszélnek az M5 hétfői adásában

A mozgás evolúciójáról, az első szerelemről, de a hüllőkről is beszélnek az M5 hétfői adásában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a

A kulturális csatorna Felsős és Érettségi című műsorai az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozat pedig a nyelvtanulással foglalkozik. A Mindenki Akadémiája című műsor pedig egyben kitekintés az egyetemi tananyag felé.

Ma reggel hamarosan, 8 órától, a Felsős című műsor folyam a 7. osztályos biológiával kezdődik, amelyben a gerincesek törzséről, azon belül is a halak, a hüllők és a kétéltűek kialakulásáról, jellegzetességeiről lesz szó. Ezt követően 5. osztályosoknak szóló irodalom következik, ahol kiderül, miért jó verset olvasni, hogyan lesz egy jó gondolatból költemény és milyen szerepe lehet a lírának mindennapjainkban.

Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy mi vezetett a Rákóczi-szabadságharc kirobbanásához – ennek főbb eseményeiről és következményeiről Varga Szabolcs történész mesél. A 8. osztályosoknak szóló matematika órán a halmazok kerülnek terítékre.

A vonzódás és az első szerelem lesz a témája a 7. osztályos erkölcstannak – a másik iránti vonzalom kialakulásáról, az érzelmek felismeréséről Alapi Tóth Zoltán drámatanár beszélget a műsorvezetőkkel. Majd következik a 8. osztályos fizika, ahol a váltakozó árammal, és a hozzá tartozó kísértekkel ismerkedhetnek meg a nézők.

11 órától 12 óráig a szokásos módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg németül. Hétfő délben az Érettségi című műsorban József Attila költészetéről, ezen belül is a kései korszakról lesz szó, amikor legmélyebb hangvételű művei születtek.

Matematikából a számtani sorozatokról tanulhatnak a diákok, majd biológia következik, ahol megismerhetjük a mozgás evolúciós fejlődését. Ezután fizikából a mozgás okait kutatjuk, történelemből pedig bemutatjuk a kereszténység és a római állam viszonyának alakulását.

Az este 20 órától kezdődő Mindenki Akadémiája című műsor témája az Élményszerzés és motiváció az online térben lesz.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 09:05, csütörtök | Belföld

Visszatérhetnek a nézők a sportrendezvényekre

Csütörtöktől visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre.

2020. Május 28. 08:31, csütörtök | Belföld

Öten meghaltak egy balesetben Balatonkenesén

Öten meghaltak, amikor egy teherkocsi és egy kisbusz rohant egymásba csütörtök reggel a 710-es főút 5. kilométerében, Balatonkenese külterületén; a főutat lezárták

2020. Május 28. 08:28, csütörtök | Belföld

1311-re csökkent az aktív fertőzöttek száma, meghalt 4 beteg

Meghalt 4 krónikus beteg, és 23-mal, 3816-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

2020. Május 28. 08:01, csütörtök | Belföld

Kiderült, hogy mennyit költenek a szülők gyermeknapi ajándékra

A vásárlók 32 százaléka több mint 6000 forintot költ gyermeknapi ajándékra, a legkeresettebbek a szabadtéri és kreatív játékok, a könyvek, kifestők és a sporteszközök .