Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 22. 09:20, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

A multikat segíti az unió

A multikat segíti az unió

A nyugati nagy cégek érdekeit szolgálja az unió, amikor a multik által gyártott technológiát helyezné előtérbe a magyarországi beruházásoknál. Ezzel a közösségi támogatások ugyan névleg hazánkba érkeznének, de a haszon jelentős részét a nagy nyugat-európai vállalkozások kivinnék az országból.

A gazdaságfejlesztésre szánt uniós pénzek felhasználásában Brüsszel és hazánk érdekei szembekerülhetnek egymással, annak ellenére, hogy mindkét félnek alapvető érdeke a magyar gazdaság lehető leggyorsabb ütemű gyarapodása – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint az EU vezető országainak célja olyan fejlesztések uniós támogatása, amelyek során a multik által gyártott technológiát lehet értékesíteni.

Amennyiben ilyen célokra fordítjuk a kapott uniós forrásokat, akkor a beruházásokon keletkező hasznot kiviszik az országból, pedig annak itthon kellene maradnia. Például amikor az energiafüggőség oldása érdekében a szélerőművek létesítését támogatjuk, akkor külföldi technológiát vásárolunk, ami szintén a profit kiáramlását segíti elő. De az épületenergetikai korszerűsítésnél felhasznált hőszigetelő anyagok döntő része is külföldi eredetű, amivel ugyanez a probléma. Arra lenne szükség a jövőben, hogy hasonló termékeket tudjunk gyártani mi is. Vagyis alaposan át kell gondolni, mire is fordítjuk a gazdaságfejlesztésre fordított összegeket.

Parragh László kiemelte, fontosnak tartaná az egymással összefogó hazai cégeket tömörítő klaszterek fejlesztését is. Vannak olyan iparágak – autógyártás, elektronika, vegyipar – ahol ez önerőből megvalósul, ám azokon a területeken, ahol amúgy is hagyományai vannak a magyar gazdaságnak, akár pályázatokkal is lehetne erősíteni az együttműködést. Így az élelmiszeripar és mezőgazdaság együttműködése során uniós pénzek segíthetnék a beszállítói láncok kiépülését. De a turizmus is olyan terület, ahol a szolgáltatások és tudás korszerűsítésére fordított pénz bőven megtérül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.