Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 16. 13:00, péntek | Helyi

A Nagymama szobrásza is Kossuth-díjat kapott

A Nagymama szobrásza is Kossuth-díjat kapott

Valójában már beletörődött, hogy nem kapja meg ezt az elismerést, ezért meglepetésként érte a kitüntetés híre – mondta el Rieger Tibor szobrászművész, aki csütörtökön a Parlamentben vehette át a Kossuth-díjat.

Mint az indoklás fogalmaz, Rieger Tibor az igazság, a jóság és a szépség megformálására, a népet nemzetté nemesítő lelkiség kifejezésére törekvő alkotóművészete, a kereszténység értékeit különleges művészi látásmóddal ábrázoló műalkotásai elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

Rieger Tibor szerint természetesen csak örülni lehet a Kossuth-díjnak, az indoklás pedig különösen jól esik, bár a saját művészetével sosem elégedett. „De az, hogy az ember művészetében keresztény és magyar, az a legtermészetesebb dolog, hiszen itt élünk Európában, Magyarországon.” – fogalmazott.

Számtalan munkája közül Rieger Tibor érzelmileg nagyon fontosnak érezte például az 1991-ben Mosonmagyaróváron felállított 1956-os emlékművet, amely a forradalom idején ott eldördült sortűz áldozatai előtt tiszteleg. Mint felidézte, akkoriban egy közeli faluban, Levélen lakott és Győrben tanult, így szinte közvetlen élményként élte meg a sortüzet, hiszen sok ismerőse is a vérengzés szemtanúja vagy áldozata volt.

Egykori győri bencés diákként fontos volt számára, hogy az ő tervét választották ki a gimnázium épülete elé tervezett Jedlik Ányos-Czuczor Gergely-emlékmű pályázatán. A pannonhalmi bencés apátság bazilikájának millenniumi kapujára szóló megbízást szintén egy olyan pályázaton nyerte el, ahol csak egy szempont volt: minél jobb legyen a mű, függetlenül attól, hogy hol tanult a készítője – szólt a szobrászművész egy másik fontos alkotásáról.

Talán legfrisebb győri munkája a Nagymama szobra.

Forrás: hirado.hu

Főkép: MTI Fotó - Illyés Tibor

Fotó: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.