Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2016. Június 17. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mti

A nagyvállalatok idén a tavalyinál magasabb profitra számítanak

A nagyvállalatok idén a tavalyinál magasabb profitra számítanak

A nagyvállalatok idén a tavalyinál nagyobb árbevételt és magasabb profitot várnak, elsősorban az exportpiacokon várható élénkülésnek köszönhetően; belföldön inkább stagnálásra számítanak

- derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredményeiből. A bank közleményében ismerteti: jelenleg a vállalatok 42 százaléka számít árbevétel-növekedésre, ami a teljes nagyvállalati szektor szintjén 2,9 százalékkal nagyobb bevételt jelent. A tavaly év végén jellemző 2 százalékos várakozáshoz képest kiugró eredmény leginkább az exportnak köszönhető, ahol 4 százalékkal nagyobb árbevétellel terveznek a cégek, míg a belföldi értékesítésben csupán 2,5 százalékos bővülést várnak.

Peter Roebben, az üzleti ügyfelek divízió vezetője szerint a vállalatok nyereségvárakozása ugyan elmarad az árbevétel-emelkedés mértékétől, az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend azonban jól láthatóan tovább folytatódik. Az előző negyedév 2 százalékos várakozásához képest jelenleg átlagosan 2,2 százalékos profitnövekedésre számítanak a cégek a következő egy év során.

Iparáganként azonban igen jelentős eltérések vannak, hiszen az ipari és szolgáltató cégek 3 százalékot meghaladó - 3,4 és 3,6 százalékos - nyereségbővüléssel számolnak, míg az agrárszektorban erősen az átlag alatti - 0,2 százalékos - profitnövekedést terveznek.

A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködve 2014 óta negyedévente feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint azt, hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2016. február 3. és március 18. között történt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 06:00, csütörtök | Belföld

Megszökött egy fogoly a pálhalmai börtönből

Megszökött egy fogoly a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből szerda délelőtt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 19. 05:00, csütörtök | Belföld

Varga Judit: továbbra is az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét a kormány

A kormány továbbra is az Európai Unióban (EU) képzeli el Magyarország jelenét és jövőjét - szögezte le Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője, miniszterjelölt szerdán a kinevezés előtti meghallgatásán.

2022. Május 18. 19:08, szerda | Belföld

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack,

2022. Május 18. 13:09, szerda | Belföld

Andrzej Duda: Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását

Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását, miközben Magyarország energiabiztonsága komoly beruházásokat igényel