Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Január 29. 12:26, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A németek csaknem negyven százaléka szerint Angela Merkelnek távoznia kell

A németek csaknem negyven százaléka szerint Angela Merkelnek távoznia kell

Németországban a lakosság csaknem 40 százaléka szerint Angela Merkel kancellárnak távoznia kell menekültpolitikája miatt - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A Focus című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a lakosság 39,9 százaléka követeli a kancellár távozását. A relatív többség, 45,2 százalék nem gondolja, hogy Angela Merkelnek távoznia kell, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 14,9 százaléka pedig nem foglalt állást a kérdésben.

A kancellár távozását követelők aránya a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) hívei körében a legmagasabb, 64,4 százalékos. Az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobboldali pártszövetség szavazóinak 26,6 százaléka, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) támogatóinak 41,3 százaléka véli úgy, hogy a kancellárnak le kell mondania menekültpolitikája miatt - ismertette a Focus a hírportálján a felmérést, amelyet az INSA közvélemény-kutató társaság készített 2047 ember megkérdezésével január 22. és 25. között.

Egy másik pénteken bemutatott felmérés szerint a két héttel korábbihoz képest kismértékben emelkedett a kancellár menekültügyi tevékenységével elégedettek aránya. A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából készített kutatás alapján 39 százalékról 41 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a kormányfő jó munkát végez a menekültügy területén, és 56 százalékról 54 százalékra mérséklődött az elégedetlenek aránya.

A lakosság 31 százaléka szerint a menekültválság kezelése körüli viták távozásra kényszerítik Angela Merkelt, 67 százalék nem számít erre.

A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek a ZDF Politbarometer nevű kutatásában. A kancellár megítélése nem romlott tovább, teljesítményét ismét 1,0 pontra értékelte a lakosság, ez 2011 ősze óta a legalacsonyabb érték.

Ugyanakkor a január közepén mért 60 százalékról 57 százalékra mérséklődött mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 37 százalékról 39 százalékra emelkedett a bizakodók aránya.

Az Angela Merkel által szorgalmazott európai uniós megoldásban viszont kevesen hisznek. A lakosság mindössze 17 százaléka gondolja, hogy a következő hetekben sikerül az uniós szinten olyan megállapodást kötni, amely a Németországba belépő menedékkérők számának jelentős csökkenését eredményezi. A lakosság 80 százaléka nem gondolja, hogy lesz ilyen összeurópai megoldás.

A németek 50 százaléka szerint nem járna okozna jelentős gazdasági károkat, ha a menekültválság miatt nagymértékben szigorítani kellene a határellenőrzést, míg 46 százalék szerint a német gazdaság komoly károkat szenvedne el ettől. Ugyanakkor csupán 5 százalék gondolja, hogy a rendőrség kellően felkészült a határellenőrzés további szigorítására, és 92 százalék szerint a hatóságnak nincs elég embere, felszerelése az ellenőrzés kiterjesztésére.

A CDU/CSU választói támogatottsága nem változott január közepéhez képest, a pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás. Az SPD támogatottsága sem változott, 24 százalékos. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 11 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista AfD is, amely 11 százalékon áll. E két párt támogatottsága sem változott január a két héttel ezelőttihez képest.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF-nek 1380 ember megkérdezésével január 26. és 28. között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.