Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 09. 12:11, szerda | Bulvár
Forrás: mti

A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre

A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre

A nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak - ezt állítják a közösségi hálótól való függőséget vizsgáló norvég kutatók.

A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos - ismertette kedden tanulmányukat a The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk). A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a Facebook rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál. A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel. Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják a szájtot. A Facebook-függőség szimptómái alapján egy skálát is felállítottak a bergeni kutatók. Hat kritériumot osztályoztak egytől ötig terjedő mércével, ahol a legalacsonyabb fokozatot a "nagyon ritkán", a legmagasabbat pedig a "nagyon gyakran" leírással határozták meg. A megkülönböztető jegyek között szerepelt a késztetés a Facebook túlzott használatára, a sikertelen önkorlátozás a közösségi oldal használatában, és a nyugtalanság, ha valaki nem fér hozzá a Facebook-oldalához. A négy kritériumban begyűjtött "gyakran" vagy "nagyon gyakran" jellemzés már jelezheti a Facebook-függőséget - jelentették ki a Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára