Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 12. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A nők szívét jobban károsítja a dohányzás

A nők szívét jobban károsítja a dohányzás

30 évig tartó vizsgálat során tudósok megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik rászoknak a dohányzásra, sokkal nagyobb a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a hasonló káros szenvedéllyel bíró férfiaknál.

A kockázat a tanulmányok szerint akár 25 százalékkal is nagyobb lehet a nők körében.

A vizsgálatban - amelynek eredményei a The Lancet című folyóiratban jelentek meg - összesen 2,4 millió ember vett részt a 30 év alatt. Az összegyűjtött adatok kielemzése után a tudósok egyértelműen megállapították, hogy a dohányos nőknek 25 százalékkal nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a férfiaknak.

Az okok egyelőre tisztázatlanok, a British Heart Association szerint minden esetre az eredmények ijesztőek, mivel a felmérések szerint a nők sokkal kevesebb cigarettát szívnak el átlagosan, mint a férfiak. Elméletek ugyanakkor már születtek a jelenség megmagyarázására.

Az egyik szerint a nemek közötti biológiai különbségekben keresendő az ok, ami miatt a nők hajalmosabbak a szívkoszorúér-betegségre. A másik szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a nők szervezete több káros és rákkeltő anyagot választ ki a dohányfüstből, ami miatt a szívük is jobban károsodik. A tudósok a jövőben ezt a két elméletet próbálják majd igazolni, illetve cáfolni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vizsgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt