Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 15. 05:05, péntek | Sport

A nyitómérkőzések legnagyobb győzelmét aratták az oroszok a labdarúgó VB-n

A nyitómérkőzések legnagyobb győzelmét aratták az oroszok a labdarúgó VB-n

Az orosz labdarúgó-válogatott egy félidő alatt lerendezte a Szaúd-Arábia elleni meccset Moszkvában a 2018-as labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén.

A gyengécske ázsiai csapat szinte semmilyen erőbedobásra nem késztette a házigazdát, amely különösebb gond nélkül nyert 5-0-ra. Hogy ez a meccs mégis bekerül a történelemkönyvekbe az a cseréknek köszönhető, hiszen az orosz csapat két cserejátékosa is gólt ért el. Ilyenre pedig a vb nyitómeccseinek történetében még nem volt példa. Cserisev kétszer köszönt be, ezzel Neymar nyomába eredt, mert eddig csak a brazil tudott két gólt lőni nyitómeccseken. Ez az 5-0 a világbajnokságok történetének legnagyobb arányú nyitómeccs-győzelme volt.

A mérkőzést Mohammed bin Salman, a szaúdi herceg, Gianni Infantino, a FIFA elnöke és Vlagyimir Putyin orosz államfő díszpáholyból nézték.

1432 nap után ismét világbajnoki futballmérkőzést rendeztek, Moszkvában a házigazda orosz és a szaúdi válogatott játszotta a 2018-as világbajnokság nyitómérkőzését. Mondanunk sem kell, hogy telt ház, 80 ezer néző figyelte a meccset. Az oroszoknak mindent egy lapra kellett feltenni, mert az A-csoportban most játszottak a legkönnyebb ellenféllel - Egyiptom és Uruguay erősebb csapat, mint a szaúdi.

Ennek megfelelően az oroszok nagy lendülettel és három szöglettel kezdték a mérkőzést. A szaúdi együttesnek az első percekben volt egy "tikitakája" (na, jó, ebben akadt némi túlzás), majd a tizedik perctől kezdve állandósult a házigazda csapat fölénye.

A 12. percben megszületett a 2018-as világbajnokság első gólja. Egy orosz szögletet követően Golovin adott be jobbal a bal oldalról, az érkező Jurij Gazinszkij hét méterről a jobb alsó sarokba fejelt (1-0.)

Gazinszkij a világbajnokság első kapura lövéséből érte el a gólt. A Krasznodar játékosa, aki először három évvel ezelőtt lett a keret tagja.

A gól után az oroszok tovább nyomtak, nem sok hiányzott ahhoz, hogy perceken belül megszülessen a második góljuk. Szmolov fejese a kapu irányába tartott, de a szaúdiak kapusa, Al-Majuf kiütötte a labdát.

A szaúdi csapat a 21. perc után szabadult ki a nyomás alól, ekkor lőhette a zöldmezes csapat az első szögletét. Az oroszokat viszont sérülés szomorította el, mert Dzagojev sántikált le a pályáról, helyette Cserisev érkezett.

Félóra elteltével ellaposodott a játék. Az oroszok nem szaggatták az istrángot, a szaúdiak meg nem tudtak mit kezdeni az ellenféllel. Így aztán legfeljebb azon lehetett elmélkedni, hogy a házigazda mennyit ad ki magából ezen a mérkőzésen. Amely szép lassan szelíd felkészülési meccsé silányult. A két csapat egészen a 42. percig gurigázott egymással, amikor az oroszok úgy gondolták, ideje bevinni a másodikat. Ezt pedig az a Cserisev lőtte, aki a sérült Dzagojev helyére állt be. Ballal az ötös sarkától bombázott a kapuba. Ezzel ő lett a vb-k történetének első cserejátékosa, aki nyitómérkőzésen gólt lőtt.

Az első félidőben tehát 2-0-s vezetésre tett szert Oroszország, amely 45 perc alatt könnyedén lépett át ellenfelén. Elnézve a zöld mezes ázsiai csapatot, a második félidőben az oroszok már az Egyiptom elleni mérkőzésükre készülhettek. A szaúdi csapat az első félidőben összesen két szögletet tudott felmutatni.

A csoport, 1. forduló: Oroszország - Szaúd-Arábia 5-0 (2-0)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, v.: Nestor Pitana (argentin)
gólszerzők: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)
sárga lap: Golovin (88.), illetve al-Dzsasszim (93.)

Oroszország: Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Jurij Zsirkov - Roman Zobnyin, Jurij Gazinszkij, Alekszandr Golovin, Alan Dzagojev (Gyenyisz Cserisev, 24.), Alekszandr Szamedov (Daler Kuzjajev, 64.) - Fjodor Szmolov (Artyom Dzjuba, 70.)

Szaúd-Arábia: Abdullah al-Majuf - Mohammed al-Brejk, Oszama Havszavi, Omar Othman, Jasszer al-Sahrani - Szalem al-Davszari, Abdullah Otajf (Fahad al-Muvallad, 64.), Szalman al-Faradzs, Taiszir al-Dzsasszim, Jahja al-Sehri (Hattan Bahebri, 72.) - Mohammad al-Szahlavi (Muhannad Assziri, 84.)

Az A-csoport másik találkozóját, az Egyiptom-Uruguay találkozót szombaton 14 órakor rendezik meg.

Főkép: AFP/Mladen Antonov

Képek: PHOTOSPORT/MEXSPORT/PHOTOSPORT/Mexsport/Photosport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával