Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 13. 15:10, szerda | Helyi
Forrás: VIPR UGYNOKSEG

A nyugaton lakók közül kevesen szednek rendszeresen fájdalomcsillapító tablettákat !

A nyugaton lakók közül kevesen szednek rendszeresen fájdalomcsillapító tablettákat !

Az országos átlaghoz képest jóval kevesebben szednek rendszeresen fájdalomcsillapító tablettákat mozgásszervi problémáikra a Nyugat-dunántúli régióban.

Derült ki egy országos, reprezentatív kutatásból, ami azt mérte fel, hogy hány embert érintenek a különböző ízületi és izomproblémák és miként kezelik ezeket.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy három felnőttből 2 már biztosan találkozott valamilyen ízületi vagy izomfájdalommal, és ez az arány az idősebbek körében még magasabb, 80%-os. „A fájdalomcsillapítók nagy részét a mozgásszervi fájdalmakra szedjük, holott nem kellene – állítja Dr. Füri Judit reumatológus szakértő - „Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából.
A magyarok többsége viszont még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható krémek és gélek, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. Nagyon érdekes, hogy a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében lakók kétharmada viszont azt gondolja, hogy a helyileg ható krémek és gélek hatékonyabban enyhíthetik a mozgáskor jelentkező fájdalmat. A régióban élők között csupán 15% azoknak az aránya, akik rendszeresen vesznek be tablettát, ugyanez az arány országosan 20%-os. „ A mozgásszervi fájdalmakat érdemes több órán át ható fájdalomcsillapító krémekkel vagy gélekkel kezelni. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelnék tovább a szervezetüket! Ezáltal csökken a gyulladás is, illetve elkezdhető a gyógytorna, ami a legtöbb esetben kulcsfontosságú. „ – tette hozzá Dr. Füri Judit reumatológus szakorvos.
Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás. Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow is, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. A program júliusban Győrbe, Szombathelyre és Nagykanizsára is ellátogat.

A programhoz kapcsolódó korábbi cikk ITT olvasható.

A szervezők közleménye

Sajnos az Országos Szeniortánc Roadshow győri rendezvénye előre nem látható és kivédhető okok miatt júniusban elmaradt. A szervezők mindent elkövettek, hogy erről a sajtót és rajtuk keresztül az érdeklődőket értesítsék, de ennek nem sikerült minden esetben eleget tenni az idő rövidsége miatt. A szervezők ezúton is elnézést kérnek mindazoktól, akik megjelentek a helyszínen! Az eredetileg június 29-re tervezett eseményt az elkövetkező hónap folyamán mindenképpen megtartják, az új időpontról hamarosan tájékoztatást küldünk a regionális médiumok munkatársainak és közöljük a http://www.amozgaskonnyedsege.huweboldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.