Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 17. 20:42, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A parlament elé kerül a családi belüli erőszak Btk.-ba foglalása

A parlament elé kerül a családi belüli erőszak Btk.-ba foglalása

Elfogadta a parlament hétfőn azt a népi kezdeményezést, amely arra irányult, hogy legyen önálló bűncselekmény a családon belüli erőszak.

A 366 képviselő támogatásával, ellenszavazat nélkül, tíz KDNP-s tartózkodással meghozott döntés arra kötelezi az Országgyűlést, tűzze napirendjére, hogy önálló büntetőjogi tényállásnak minősüljön a családon belüli erőszak, vagyis legyen a büntető törvénykönyv (Btk.) része.
A Fidesz és az ellenzéki frakciók igennel szavaztak, a kereszténydemokraták viszont megosztottak voltak: huszonegy képviselőjük támogatta a népi kezdeményezést, tíz viszont tartózkodott, köztük a pártelnök, miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt is.
Előzőleg az Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze népi kezdeményezéséhez, amelynek vitáját múlt héten kezdte meg a parlament. A kormánypártok képviselői akkor még úgy érveltek, hogy a jelenlegi törvények és a jövőre hatályba lépő új Btk. is megfelelő jogi szabályozást jelent. A vitában a fideszes Varga István egyebek mellett azt mondta, "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". Kijelentése után többen - ellenzéki pártok és civil szervezetek mellett a Fidesz női tagozata is - bírálták a politikust, aki végül hétfőn, a népi kezdeményezésről szóló szavazás után virágot osztott nőknek az ülésteremben, elnézést kérve szavaiért.
Pénteken a Fidesz női tagozata megbeszélést folytatott a témában Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnökkel és Rogán Antal frakcióvezetővel. Ezután a képviselőcsoport vezetője bejelentette: a Fidesz megváltoztatja korábbi álláspontját, és mégis támogatja az országos népi kezdeményezést. "Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. (...) Tisztelettel meghajlok a hölgyek akarata előtt" - jelentette ki akkor a politikus.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap bejelentette, hogy munkacsoport felállítást kezdeményezik a családon belüli erőszak ügyében, másnap pedig Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a kérdésben egyeztetett Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel. A tárcavezető azt mondta, a kormány tervei szerint még idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.
Az igazságügyi minisztérium egyébként már tavasszal, az új Btk. beterjesztésekor bűncselekménnyé nyilvánította volna az együtt élők közötti lelki bántalmazást. Elhagyását a javaslatból a fideszes Varga István és a KDNP-s Salamon László mellett az MSZP-s Bárándy Gergely is indítványozta - arra hivatkozva, hogy a kódex nélküle is megfelelően szankcionálja a nőkkel és a gyermekekkel szembeni erőszakot. Bár a kormány nem értett egyet velük - Répássy Róbert igazságügyi államtitkár tartózkodott is a szavazáskor -, a parlament támogatta az előterjesztésüket, így a lelki bántalmazás nem lett önálló tényállás a jövő év elején hatályba lépő büntető törvénykönyvben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során