Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2023. Május 04. 07:33, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek diákok Budapesten

A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek diákok Budapesten

A pedagógusok tervezett státusztörvénye ellen tüntettek szerdán Budapesten főként fiatalok.

A többi között az Egységes Diákfront által szervezett demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak. Többen magyar és kockás zászlókat lengettek. Néhányan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) molinóját tartották.

A tömeg egyebek mellett azt skandálta: "Nincs tanár, nincs jövő!", "Szabad ország, szabad oktatás!", továbbá "A sztrájk alapjog!"

Az Alkotmány utcában, az Országház közelében diákfelszólalók emlékeztettek arra, hogy a rendőrség legutóbb "gyermekvédelmi könnygázt" vetett be ellenük, 16-18 éves fiatalok ellen. Meghirdettek egy "hétigenes népszavazást": egyebek mellett olyan kérdésekre vártak választ a résztvevőktől, hogy legyen-e demokrácia, valamint lemondjon-e a belügyminiszter.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője megköszönte a résztvevőknek, hogy több mint 400 napja tüntetnek az oktatásért. Kijelentette: a Fidesz tönkretette a fiatalok jövőjét a státusztörvénnyel, amely "a pedagógusok rabszolgatörvénye". Arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak miatt nem lesz majd ivóvíz. Szabó Tímea arra biztatta a résztvevőket, hogy "harcoljanak".

Ezt követően a vonulók - akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett - a Karmelita kolostorhoz mentek.

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert sértik a gyülekezési törvényt. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: "Bűnözőket védtek!" A tüntetők a rekonstrukció alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületénél lebontották a kordont, néhányan felmásztak az építési állványzatra, a rendőröket dobálták.

Helyszíni információk szerint sokan csuklyában és arcmaszkban támadtak a rendőrökre, majd a lemezkerítéseket is rájuk döntötték. A rendőrök többszöri felszólítás után használtak könnygázt, amivel sikerült megfékezni a támadókat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

Később a police.hu oldalon azt is közölték, hogy a Karmelita kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van - olvasható a rendőrség tájékoztatásában.

A Momentum arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt politikusai közül többen részt vettek a tüntetésen és a Karmelita körüli eseményeken. Ennek során a rendőrök Tompos Márton frakcióvezető-helyettest "berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére".

Tompos Mártont a helyszíni információk szerint azért állítottak elő, mert elsők között rontott be az építési területre, majd utána oldalról támadt a rendőrökre, miközben kidöntötték az ott található lemezkerítést.

Címkék: pedagógus, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.