Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A petefészekrákot is megelőzi az aszpirin?

A petefészekrákot is megelőzi az aszpirin?

Bizonyos fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin vagy az acetaminofenek rendszeres szedése csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban dán kutatók, amelyről a Fox News számol be.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a heti legalább kétszeri, minimum egy hónapon át tartó aszpirinszedés 40 százalékkal csökkentette a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Másfajta, nem-szteroid gyulladáscsökkentők esetén - mint az acetaminofen, az ibuprofen vagy a naproxen - ez a hatás kisebb, mintegy 28 százalékos csökkenés volt.

A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az eredmények nem mutatnak ok-okozati kapcsolatot, csupán összefüggést mutattak ki a gyulladáscsökkentők szedése és a petefészekrák kockázatának változása között.

A petefészekrák halálozási aránya igen magas, s hatékony, korai szűrésére jelenleg nincs módszer, általában túl későn fedezik fel. 'Ezért hatékony megelőző stratégiára lenne szükség, azonban a mostani eredmény sem annyira egyértelmű, hogy emiatt az aszpirin folyamatos szedését javasolnák a nőknek' - mondta Noah Kauff onkológiai szakértő, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során