Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2018. Július 19. 08:50, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

A prémium utasokra hárítják át a magasabb kerozinárakat a légitársaságok

A prémium utasokra hárítják át a magasabb kerozinárakat a légitársaságok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint a légitársaságok a prémium utasokra hárítják át az egyre magasabb kerozinárak miatti pluszköltségeket.

Emiatt az idén az első negyedévben csökkenés helyett még emelkedett is a légicégek jövedelmezősége.

A szervezet honlapján közölt elemzés szerint 2018-ban eddig 55 százalékkal növekedett a kerozin ára, már 90 dollár környékén van hordónként. A légitársaságok jövedelmezősége azonban az első negyedéves pénzügyi beszámolók alapján még javult is, a haszonkulcs 4,9 százalékról 5,6 százalékra emelkedett. A javulás motorjai az európai és észak-amerikai légitársaságok voltak.

Az adatok szerint az idén a prémium utasok (prémium turista, business és első osztályú utasok) haszonkulcsa jelentősen, 5 százalékkal emelkedett kezdetben, majd megtorpant. Az IATA ezt azzal magyarázza, hogy a fizetőképesebb, kevésbé árérzékeny utasokra terhelték rá a légitársaságok a kerozinárakat.

A marzs megtorpanása azonban az erős árversenyre is visszavezethető, a hálózatos légitársaságok ugyanis - bár bevételeik jelentős része a turista osztályon utazókból fakad - inkább az üzleti és prémium utazókra fókuszálnak. Az üzleti utasokra alapozó Weco Travel korábbi, Magyarországot és a közép-kelet-európai régiót magába foglaló elemzése azt mutatta ki, hogy az utasoknak mindössze 15 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, de a jövedelmezőség rajtuk kétszeres.

A magyar piacon az üzleti utazók körében London, Párizs és Róma a legnépszerűbb, a legtöbben a Wizz Air, a Lufthansa és az Emirates járatait választják.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 10:09, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 59,7 millió, a halálos áldozatoké 1,4 millió a világon

A világszerte nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 59 759 535-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 409 208-ra, a gyógyultaké 38 265 892-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint.

2020. November 25. 08:33, szerda | Külföld

Bezárhatják az iskolákat Szerbiában

Bezárhatják az iskolákat és az óvodákat Szerbiában, miután egy nap alatt megközelítette a hétezret az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az országban

2020. November 25. 05:00, szerda | Külföld

Csehország 16 millió fő számára vesz oltóanyagot

Csehország 16 millió fő számára tervez koronavírus elleni vakcinát venni - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter kedden Prágában.

2020. November 24. 13:07, kedd | Külföld

Negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.