Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rák nyolc előjele - ne várjon, ha felfedezte őket!

A rák nyolc előjele - ne várjon, ha felfedezte őket!

Világszerte vezető halálok a rák, megjelenése ugyanakkor nem egyenlő a halálos ítélettel: az időben elkezdett kezeléssel három betegből kettő megmenthető, persze, ehhez ismerni kell a kór nyolc előjelét, és megjelenésükkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni - mondta el Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Magyarországon kiemelkedően sok a daganatos beteg, pedig a legtöbb rákfajta kialakulását meg is lehetne előzni.

Jelenlegi tudásunk szerint az emberiség egyik legnagyobb ellensége - önmaga mellett - a rák. Nyugaton ez általában az idősek betegsége, a keringési zavarok mellett, térségünkben azonban már az 50-60 évesek között is szedi áldozatait. Magyarország sajnos élvonalban e tekintetben: világszinten nálunk az egyik legmagasabb a férfiak tüdőrákos elhalálozása, és éppen azok a rákfajták a vezetők, amelyeket sok esetben meg lehetne előzni, ha az érintettek egészségesen élnének vagy időben felismernék a kezdődő betegséget.

Erre kell figyelnünk

'Szerencsére a rák többnyire nem derült égből érkezik' - emeli ki Simon Tamás – 'nyolc figyelmeztető előjele is van: ilyen jel a vérzés, a nem múló köhögés, rekedtség, nyelési nehézségek, széklettel, vizelettel kapcsolatos változások, fogyás, duzzanat a mellben vagy más testrészen, nem gyógyuló seb, vagy anyajegyen látható elváltozás.' Ha ezeket észleli, akkor mindenképp forduljon orvoshoz, ő segíthet eldönteni, hogy valóban rákos megbetegedésről vagy más jellegű problémáról van szó.

Háromból kettő gyógyítható

Simon ugyanakkor kedvezőnek látja a rák gyógyítási esélyeit: az orvostudomány van annyira fejlett, hogy három potenciális érintett közül egyet még a megbetegedés előtt, egyet pedig a kór kialakulása után is megmentsen -a harmadik beteg életét pedig évekkel meghosszabbítsa. 'A rák ma már nem egyértelműen halálos ítélet' - hangsúlyozza a a Magyar Rákellenes Liga elnöke, hozzátéve, hogy a megelőzés ugyanakkor jórészt egyéni felelősség. A hatékony prevencióhoz Simon szerint tudatosítani kell azt is, hogy az egészség éppolyan vagyontárgynak tekinthető, mint a saját ingatlan vagy kocsi: ha az autó elromlik, szervízbe visszük, és épp ezt kell tennünk egy kialakuló betegség, vagy a gyanús előjelek esetén is, nem kerülhetjük el az orvost, és érdemes felhagyni az egészséget károsító szenvedélyekkel is. Az életmód tudatosabbá tételével még a genetikailag jobban öröklődő ráktípusok is nagyobb eséllyel kerülhetőek el - mutat rá a szakértő.

Tévhitek és feloldásuk

A betegség kapcsán sok tévhit is és köztudatban, amikből az idei rák elleni világnap kapcsán ötöt is cáfolt a Magyar Rákellenes Liga. “Az első, hogy nem kell róla beszélni. Kell róla beszélni! A másik, hogy a rák az magánügy. Nem, a rák össztársadalmi ügy! A harmadik, hogy a ráknak nincsenek speciális tünetei - ezt már az előbb sikerült cáfolni. A negyedik, hogy én semmit sem tehetek rák ellen. Ez sem igaz, mert ha tudom, hogy mire figyeljek, akkor már sokat tettem! Végül pedig, hogy nincsen jogom a rákellenes ellátásra. Mindenkinek joga van az egészségügyi ellátásra!” – sorolja fel az állításokat cáfolattal együtt a professzor.

Rákszűrés éjjel kettőkor

Az utolsó, tehát a kezelésre való jogosultság vezethet el minket valós hazai problémákhoz. Bár a hatékony rákszűrés és kezelés rendszere adott, az ellátórendszer kapacitása véges, egyre hosszabbak a várólisták 'Itthon a legkorszerűbb diagniosztikára is többet kell várni, mert vagy munkaszervezéssel nem tudják megoldani az ellátást, vagy kevés a szakember, vagy nincs elég gép.” – sorolja a jellemző problémákat a Liga elnöke. Simon szerint a megoldás csak a jóakaraton múlik: nem elég, hogy megvan a szűrőberendezés, akár 0-24 órás beosztásban is üzemeltetni kell, hogy mindenki időben sorra kerüljön.Nagyon sokan meg szoktak lepődni, amikor mágneses rezonancia vizsgálatra kapnak egy éjjel fél 2-re szóló időpontot. Ettől nem kell megijedni, ott legalább kihasználják a gépet, az időben elkészített diagnózis pedig életet menthet - hangsúlyozza Rádió Orient vendége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során