Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 28. 13:28, kedd | Életmód
Forrás: MTI

A rossz táplálkozás rontja az iskolai teljesítményt

A rossz táplálkozás rontja az iskolai teljesítményt

A világon minden negyedik gyermek annyira alultáplált, hogy ezzel tanulmányi eredményét kockáztatja, a hiányos étrend súlyosan károsíthatja a kicsik olvasási és íráskészségét.

A helytelenül étkező gyerekek visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, kisebb termetűek és gyengébbek, és agyi fejlődésük is visszamaradhat - idéz a tanulmányból a BBC hírszolgálata.A Save the Children azt kéri, hogy a G8-ak vezetői, akik a jövő hónapban Észak-Írországban találkoznak, kiemelten foglalkozzanak az alultápláltság elleni küzdelemmel.

A jelentés etióp, indiai, perui és vietnami gyerekek ezrei körében végzett vizsgálatokon alapul. Kimutatja, 19 százalékkal valószínűbb, hogy a hiányos táplálkozás következtében vézna gyermekek hibásan olvasnak el egyszerű mondatokat, például "A nap süt" vagy "Szeretem a kutyákat"-típusúakat, mint kiegyensúlyozott étrenden élő társaik. Felnőtt korukban 20 százalékkal is kevesebbet kereshetnek, az alultápláltság gazdasági hatása pedig 125 milliárd dollárra rúghat.

"A rossz étkezés a fejlődő országokban számolás- és írástudatlansághoz vezet, ráadásul gátolja a gyermekhalandóság elleni küzdelmet" - mondta Jasmine Whitbread, a Save the Children International vezetője. "

A krónikus alultápláltság hatásaitól a világon minden negyedik gyermek szenved, sok millió fiatal élet forog veszélyben."A G8-ak találkozóját megelőzően, június 8-án a brit kormány táplálkozási konferenciát szervez, amelynek napirendjén szerepel, hogy számos afrikai országnak van szüksége saját élelmezési tervre. "A konferencián részt vevő vezetőknek végre "szembe kell nézniük az alultápláltság okozta válsággal és fel kell venniük a harcot ellene" - mondta Jasmine Whitbread.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől