Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 04. 09:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A sejtek belsejébe hatolnak a kutatók az új rendszerbiológiai központban

A sejtek belsejébe hatolnak a kutatók az új rendszerbiológiai központban

A drezdai Max Planck Sejtbiológiai és Genetikai Intézetben (MPI-CBG) jön létre az első, több tudományterületet összefogó rendszerbiológiai központ a világon.

A drezdai Max Planck Sejtbiológiai és Genetikai Intézetben (MPI-CBG) jön létre az első, több tudományterületet összefogó rendszerbiológiai központ a világon: 2016-ig 26 millió eurót terveznek befektetni a sejtek titokzatos belső világát kutató állomásba.

"Egy élő sejtben több tízezer molekula található, ezek összjátékát kívánjuk rendszerként megérteni" - magyarázta az amerikai Gene Myers, a bázis alapító igazgatója, aki kulcsszerepet játszott az emberi örökítőanyag megfejtésében.
A Die Welt című német lap internetes kiadása szerint egymás mellett kutatnak majd biológusok, kémikusok, fizikusok és más szakterületek képviselő, hogy közelebb kerüljenek a fehérjéket, szénhidrátokat és más anyagokat előállító sejt gépparkjának működéséhez.
A kutatások eredményeként a szövetek regenerációjáról is bővülhetnek az ismeretek. A regeneráció mestere a Mexikóban élő axolotl nevű szalamandra, amelynek leválasztott végtagjai teljes mértékben újra ki tudnak nőni. A kutatók álma, hogy e képességet az ember számára is elérhetővé tegyék. Úgy vélekednek, hogy a regenerációs készség az ember esetében talán csak elnyomásra került az evolúció során, és bizonyos körülmények között újra működésbe lehet hozni.
Míg korábban az axolotl volt az MPI-CBG "kabalaállata", ma már a laposféregről vagy a vadászgörényről is el lehet ugyanazt elmondani. Előbbi ugyanis akár 180 részre osztható úgy, hogy mindegyik darabkából egy egész féreg fejlődjön ki - közölte Elisabeth Knust, a központ munkatársa. - Meglepő módon ehhez nincs szüksége a sejtosztódásért felelős külön szervre. A vadászgörény pedig a legkisebb emlős, amelynek az emberéhez hasonló szerkezetű agya van, ami kiváló tanulmányozandó alannyá teszi a neurobiológusok számára.
(http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/wissenschaft_nt/article108835176/In-Dresden-dringen-Forscher-ins-Reich-der-Zellen-ein.html).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;