Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Szeptember 23. 18:37, csütörtök | PR
Forrás: (x)

A sikeres gépi címkézés alapjai

A sikeres gépi címkézés alapjai

A címkézőgép egy olyan berendezés, amely a modern gyártóipar egyik hatékony folyamatoptimalizáló eszköze.

A 21. század iparában szükség van olyan megoldásokra, amelyek pontosak és gazdaságosak, optimalizálják a folyamatokat, valamint biztonságos munkavégzést tesznek lehetővé. Egy gyártósorba beépíthető, minőségi címkézőgép kiválóan teljesíti az elvárásokat, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy maximális produktivitást érhessünk el a használatával. Lássuk, melyek a sikeres gépi címkézés alapjai!

Milyen előnyökkel jár egy címkéző gép használata?

A címkéző gép különféle típusú címkéket ad ki, alkalmaz vagy nyomtat a termékek, tárgyak és csomagok számára, amiket fel is ragaszt a felületükre. Gépi címkézéssel – a megfelelő módszert alkalmazva - egyaránt tudunk címkét nyomtatni kartondobozra, ovális felületű, szabálytalan alakú, törékeny termékekre, valamint egyenetlen felületeken is megállják a helyüket.

Azon túl, hogy gyakorlatilag bármire tudunk a berendezéssel címkét nyomtatni, létezik három nagyon lényeges tulajdonsága, amelyek miatt napjainkban egyes iparágakban nélkülözhetetlen eszköznek számít egy címkézőgép:

Sebesség: egyes iparágakban csakis gépi címkézés segítségével lehetséges olyan mennyiségű címkét felhelyezni, amelyek kiszolgálják a folyamatosan növekvő keresletet. Egy idő után már a kézi címkézés ugyanis nem képes lépést tartani a változó igényekkel – ehhez egy gyártósorba integrálható címkézőgép szükséges. Ezen készülék nagy sebességen is precízen együtt tud működni olyan berendezésekkel, mint pl. töltőgép, kupakzáró gép, vagy más csomagolástechnikai készülék.

Megjelenés: amellett, hogy a címkézés tempójának sokszor elég gyorsnak kell lennie, a felragasztás pontosságának is teljesítenie kell a kor követelményeit. Akár félautomata, akár automata címkézőgépről van szó, mindegyik berendezés esetében a címke stabilan minden terméknél vagy csomagolásnál biztosan egy magasságban lesz. A címkézés pontossága függ a csomagolás felületének kialakításától, anyagától, valamint a ragasztóanyagtól.

Megbízhatóság: az emberi munkaerővel szemben a címkézőgép újabb nyilvánvaló előnye a stabilitása. A készülék nem fárad el, és a nap bármelyik szakában, az év minden napján ugyanolyan effektivitással képes ellátni feladatát. Csak be kell állítani a berendezést, és az első címkétől az utolsóig mindegyiket precízen helyezi fel a termékre vagy a csomagolásra – ez természetesen csak rendszeresen karbantartott címkézőgéptől várható el.

A sikeres címkézés feltételei

Ideális kezelő személyzet


A megfelelő operátor kiválasztása kritikus a címkézőgép finombeállításainak elvégzésére. Ha ugyanis egy inkompetens személy olyan paraméter változtatásokat végez a berendezésen, amely a munkafolyamat szempontjából nem ideális, annak a termék megjelenése fogja kárát látni. Éppen ezért olyan embert bízzunk meg ezen feladattal, aki pontosan ismeri és tudja, hogy a finomhangolásoknak milyen következményei lesznek.

Megfelelő csomagolás

Egy megfelelő címkézőgéptől jogosan várhatjuk el azt, hogy minden csomagolásra ugyanúgy helyezze fel a címkét. Viszont az egyes dobozok és palackok között jelentős eltérések is mutatkozhatnak. Ha tűpontos munkát várunk el a berendezéstől, mindenképp figyelmet kell fordítani a csomagolás kiválasztására is, hogy annak minden darabja azonos legyen. Csakis így lehetünk biztosak ugyanis, hogy esztétikailag, mértanilag és anyagilag is kielégítő lesz a végeredmény.

Minőségi címkézőgép

Egyértelmű, hogy minőségi címkézéshez minőségi címkézőgép szükségeltetik. A készüléknek igazodnia kell a termelési kapacitáshoz, a címkéhez, a termék csomagolásához, illetve a helyiség adottságaihoz. Miután gyakran előfordul, hogy különféle tulajdonságokkal rendelkező termékeket kell címkézni, lényeges szempont a címkézőgép könnyű állíthatósága és megbízható működése.

Tipp: ha minőségi, rugalmas, egyszerűen integrálható címkézőgépek után kutatunk, az Etisoft világ vezető gyártóinak termékeit kínálja, mint pl. Label-Aire vagy az ASE készülékek. Ha elsőre nem tudnánk eldönteni, hogy számunkra melyik berendezés lenne az ideális, bátran kérjünk útbaigazítást szakértőiktől.

Alkalmas címke

A címkézőgép mellett fontos az ideális címke is - a berendezés csak azt tudja ugyanis megfelelő minőségben felragasztani a kívánt felületre. Ez vonatkozik a címke méretére, alakjára, alapanyagára, valamint a ragasztóanyag milyenségére is. Ne kövessük el azt a hibát, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a címke paramétereire, mert utóbb időt és pénzt fogunk veszíteni a hanyagság miatt.

A sikeres címkézéshez amint látható, nem csupán a megfelelő gépre van szükség, hanem jó pár egyéb feltételnek is teljesülnie kell. Ha azonban az előkészületeket sikeresen és megfelelően elvégeztük, egy teljesen folyamat optimalizált címkézés válik lehetővé, amely egyszerre pontos, gyors, biztonságos és költséghatékony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.