Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Október 30. 17:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A sót fűszerekkel, a kólát gyümölcslével váltották: a húsadagok maradtak Győrben

A sót fűszerekkel, a kólát gyümölcslével váltották: a húsadagok maradtak Győrben

A sót fűszerekkel, a szénsavas üdítőitalokat magas gyümölcstartalmú ivólevekkel pótolják a legtöbb iskolai és óvodai menzán, a korábbinál pedig jóval több a gyümölcs.

A legtöbb oktatási intézményben igyekeznek megfelelni az országos tisztifőorvos augusztusban megjelent, a gyermekétkeztetés egészségesebbé tételére irányuló ajánlásának. Az adható húsfélék és húskészítmények emelése azonban elmaradt, mivel az élelmezési vezetők szerint a korábbi adagok a gyerekek számára elegendőek, a változtatás pedig a térítési díjak jelentős emelkedését hozná magával.

A kerülendő élelmiszerek körébe tartozik az ételpor, a leveskocka, a sót tartalmazó ételízesítő, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús, illetve a 20 százalék feletti zsírtartalmú húskészítmény, a sertés- és baromfizsír, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejföl, valamint az alkoholt tartalmazó élelmiszerek.

Hart Tiborné mesterszakács, élelmezési vezető, Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság: "Nem használunk semmiféle műanyagot, a liszten és a saját sűrítőanyagán kívül. Az ÁNTSZ ajánlotta ugye, hogy kevesebb sót, kevesebb cukrot, kevesebb műanyagot használjunk az ételekben, próbáljuk betartani, és inkább a fűszerekkel próbálom ezt kompenzálni, tehát olyan ételekben, amibe egy kis só kellene, helyette vagy majorannát, vagy az ételnek megfelelő fűszernövényt használok."

A Gondolkodj Egészségesen! kampány szervezői szerint is örömteli, hogy a civil szervezetek mellett immár az állam is fontosnak tartja, hogy a gyerekek iskolai és óvodai étkeztetése is minőségi legyen.

Bácskai Márta vezető, Gondolkodj Egészségesen! Program: "A tutit ma sem fogjuk tudni megmondani, viszont a Gondolkodj Egészségesen program arra vállalkozott, hogy elindítson egy fórumot az ország több pontján, és döntéshozókat, szülőket, élelmezésvezetőket, vezető óvónőket leültessünk egy asztalhoz, és egy párbeszédet indítsunk el."

A győri önkormányzat 15 ezer gyermek étkeztetését biztosítja, amelynek összege az állami normatívával együtt eléri az évi 621 millió forintot. A város ősztől hat főigazgatóság alá szervezte intézményeit, így az egészségesebb élelmiszerek megvásárlásánál, és a konyhai ellátás közbeszereztetésénél is előnyösebb ajánlatok közül válogathatott.

Szegediné Bozzay Katalin vezető, Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság: "Egy vállalkozónak vagy egy cégnek óriási előnyt jelent, hogy egy helyre viszi azt a nagy mennyiséget, és nem kell sok kis intézményben teríteni. Az árban az nyert, aki legolcsóbban ajánlotta, és gyakorlatilag, mivel mindenki látta ennek a nagy intézménynek az előnyét, ezért a pályázók egymás alá mentek nyilván, illetve minőségben mindenki próbálta kihozni magából a maximumot."

A városi közétkeztetésben idén 6 %-kal emelték a nyersanyag-beszerzési költségeket. Így jut az általános iskolásoknak 244, az óvodásoknál 172 forint ebédre fejenként.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Aminek anyagi kihatása lenne, a húsadagnak a módosítása, azt sajnos nem tudjuk felvállalni. Ha betartanánk az ÁNTSZ egyébként jó, és korrekt, szakmailag is elfogadható ajánlását, akkor az minimum 60-70 százalékos emelkedést jelentene."

Az önkormányzat szerint az infláció mértékénél nagyobb arányban a jövőben sem fogják tudni növelni a gyermekétkeztetés nyersanyagnormáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.