Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

A sötét energiát kutatja a világ legnagyobb digitális kamerája

Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera), amely a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részét. A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a Chile hegyei között működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke-méretű eszközt - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/267096404.html).
A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.
A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer, amely minden egyes felvételén százezer galaxist képes "befogni" akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is.
A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egy nyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát.
"A felmérés segít például megértenünk, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat" - hangsúlyozta Brenna Flaugher projektmenedzser, a Fermilab kutatója.
A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során