Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Február 04. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szabadság időpontjától változhat a havi jövedelem

A szabadság időpontjától változhat a havi jövedelem

Január óta több ezer forint különbséget jelent az, hogy az alkalmazott melyik hónapban megy szabadságra. Az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése óta ugyanis a korábban átlagkeresettel számolt juttatásokat immár a távolléti díjjal kell számolni; az átlagkeresetbe tavaly még beleszámított minden, a munkáltatótól származó bruttó jövedelem, a távolléti díjba azonban nem feltétlenül. Emiatt a szabadságra, betegszabadságra, végkielégítésre járó pénz is kevesebb lehet, mint eddig volt.

Lengyel Tibor, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete elnöke elmondta: januárban valóban többet kaphat a dolgozó, mert az hónap 31 napos, tehát a távolléti díj számításánál ez 174 órát jelent, februárban azonban kevesebb lesz a keresete.

Nem mindegy tehát, hogy a dolgozó melyik hónapban megy szabadságra. Például ha öt nap szabadságra megyünk, akkor januárban 100.000 Ft havi bér helyett 105.747 forintra vagyunk jogosultak, míg ha februárban, akkor 91.954 forintra, márciusban ez az összeg 96.552 forint lehet.

Az új szabályok célja az volt, hogy egyszerűsödjön, és az eddiginél egyértelműbb legyen a bérszámítás, és a távolléti díj ezért váltotta le az átlagkeresetet.

'Figyelembe vett olyan bérelemeket is, amelyek nem a távolléthez kapcsolódtak közvetlenül, hanem egyéb bérelemekhez, például jutalomhoz, bónuszhoz, prémiumhoz és ilyeneket is beszámolt a távollét idejére, aminek közvetlen összefüggése nincs a távolléttel' - magyarázta Kardkovács Kolos foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A munkaadók tapasztalatai szerint a távolléti díj bevezetése igazságosabb a korábbi számításnál.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: a korábbi munka törvénykönyve esetén a dolgozó, amikor nem dolgozott többet kapott, mint amikor tényleges munkát végzett.

A számítási rendszert azonban bonyolultnak találják a munkáltatók is, ezért a nemzetgazdasági minisztérium azt ígéri, hogy szükség esetén finomítanak a szabályokon - számol be a hirado.hu.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére