Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Július 03. 13:47, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A Szentivánéji álom őszi bemutatójára készül a Győri Balett

A Szentivánéji álom őszi bemutatójára készül a Győri Balett

A Győri Balett őszi premierjén a Szentivánéji álom című táncjátékot viszi színre Mendelssohn zenéjére. A világhírű magyar származású koreográfus, Vámos (Youri) György kompozíciójának próbái már megkezdődtek.

Kiss János balettigazgató szerdán az MTI-nek elmondta: több különlegességet ígér a veronai fesztiválra csaknem két évtizeddel ezelőtt készített darab győri adaptációja, Puck mellé például egy másik kobold, Robin társul az új darabban. A két rosszcsont az alkotó szándékai szerint játékával pörgővé teszi a koreográfiát. Bár a koboldok lehetnek fiúk és lányok is, Győrben férfi táncos, Szanyi Tamás és a japán Yudai "Daichi" Uematsu alakítja a figurát. Utóbbi nyerte el Az évad legjobb pályakezdő táncművésze címet, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetsége adományozott a legsikeresebb fiatal táncosoknak.

A kompozíció - amelyet Európa-szerte operaházak tűztek műsorukra – nagy kihívás a Győri Balett számára - közölte Kiss János. Öröm az együttes számára a közös munka Vámos Györggyel, aki hosszú idő óta nem dolgozott Magyarországon, nevét külföldön szinte jobban ismerik, mint itthon - tette hozzá a balettigazgató.A készülő produkcióról elmondta még, hogy a Szentivánéji álom nem az eredeti miliőben, a reneszánsz korban játszódik, mert a koreográfus az ötvenes évekbe helyezi a cselekményt. Bár a zene romantikus, a történet mégsem meseszerű, inkább kegyetlen játék, amely azzal szembesíti a nézőt, hogy a szerelem sokszor álságos, hazug, megjátszott érzelem. Az eredeti bemutató a veronai fesztiválra készült, de egy programmódosulás miatt a premier csúszott, és csak Baselben valósulhatott meg.

Az alkotó, aki 1972 óta dolgozik a világ számos színházában és társulatánál, több Shakespeare-darabból is készített koreográfiát. A 2001-ben alkotott Rómeó és Júliát legutoljára június közepén állították színpadra az ausztráliai Perthben. Legutolsó koreográfiája a Toledói zsidó lány, amely 2008-ban Düsseldorfban született.

Fotó: Győri Balett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.