Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Február 04. 10:51, hétfő | Belföld

A színészlegendára emlékeznek a Nemzeti Színházban

A színészlegendára emlékeznek a Nemzeti Színházban

A Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei Ferenc születésének 100. évfordulóját ingyenes programmal ünneplik a Nemzeti Színházban február közepén.

Száz évvel ezelőtt, 1919. február 10-én született az egyik magyar színészlegenda, Bessenyei Ferenc. Ezért a Nemzeti Színház ingyenes programot hirdet, amivel a 2004-ben meghalt színészre emlékeznek.

A Nemzeti emlékestje a színház Nagyszínpadán lesz február 15-én, 17 órai kezdettel. Előtte, 16 óra 30-kor a színház kertjében virágokat és mécseseket helyeznek el Párkányi Raab Péter Bessenyei Ferencet a Bánk bán szerepében megörökítő szobránál. A színpadi megemlékezésen a pályatársak közül ott leszBakos-Kiss Gábor, Benkő Péter, Császár Angela, Kovács István, Nemcsák Károly, Papp Éva, Piros Ildikó és Rubold Ödön. A közös történetek mellett filmrészleteket vetítenek majd és novellák is elhangzanak.

„Talán úgy tudtam élni, hogy hasznossá tudtam tenni magam (...) kivéve azt a néhány pillanatot, amikor az ember éppen tehetséges, a művészetet folyton gyakorolni kell. Főként azért, hogy a teremtő másodperceket jól ki tudjuk használni” – mondta egykor Bessenyei Ferenc.

Forrás: origo.hu

Főkép: kulturpart.hu - kony.network.hu

Kép: Nemzeti Színház- Bessenyei Ferenc Tőkés Annával a Nemzeti Színház 1951-es Bánk bán-előadásán, amit Major Tamás rendezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.