Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2017. Január 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága csökkenthető a károsanyag-kibocsátások korlátozásával, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a lakosságot, hogy térjen át tömegközlekedésre,

és aki teheti ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 17:00, hétfő | Belföld

Elfogtak egy csalót, aki ellen tizennyolc elfogatóparancs volt érvényben

Elfogták azt a 30 éves férfit, aki ellen - csalás miatt - tizennyolc elfogatóparancs volt érvényben - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu honlapon.

2020. Szeptember 21. 15:01, hétfő | Belföld

Gáz-riasztófegyverrel sebesített meg egy nő három embert Gyöngyösön

Gáz-riasztófegyverrel sebesített meg egy nő három embert Gyöngyösön - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

2020. Szeptember 21. 13:05, hétfő | Belföld

Országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes

2020. Szeptember 21. 12:04, hétfő | Belföld

Kezdi őszi ülésszakát a parlament

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők összesen két órában tehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjainak.