Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2017. Január 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága csökkenthető a károsanyag-kibocsátások korlátozásával, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a lakosságot, hogy térjen át tömegközlekedésre,

és aki teheti ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 07:09, szerda | Belföld

Lecsaptak egy prostituáltakat futtató erőszakos bandára a rendőrök - VIDEÓ

A prostituáltakat futtató banda tagjai egyszerűen megverték a lányokat, ha a kuncsaftok panaszkodtak rájuk. Állandó felügyelet alatt tartották őket, a pénzüket pedig elvették.

2020. Február 19. 07:06, szerda | Belföld

Rengeteg szabálytalansággal találkoztak a rendőrök kiemelt ellenőrzésükön

Összesen 833 alkalommal állapítottak meg jogsértést a rendőrök a buszok és teherautók egyhetes ellenőrzése során - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

2020. Február 19. 06:20, szerda | Belföld

Bibliaünnep Vizsolyban: Bemutatták a hasonmás kiadást

Bemutatták a vizsolyi biblia hasonmás kiadását kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a helyi református gyülekezet által szervezett Bibliaünnepen.

2020. Február 19. 06:15, szerda | Belföld

Ismét romlott a levegőminőség többfelé

Ismét többfelé romlott a levegőminőség magas szállópor-tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden az MTI-vel.