Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2017. Január 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető

A szmoghelyzet súlyossága csökkenthető a károsanyag-kibocsátások korlátozásával, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra kéri a lakosságot, hogy térjen át tömegközlekedésre,

és aki teheti ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hulladék égetése szigorúan tilos.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti légszennyezettséget mért.

Európa-szerte és az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegőben a kisméretű szálló por (PM10 részecske) értéke, mindez pedig a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra a tárca azt javasolja, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a szabadban végzett aktív testmozgást. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak a folyadékbevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával - tették hozzá.

A közlemény ismerteti: az ország középső részében az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek lehetnek, és a levegő PM10 szennyezettségi értéke is a riasztási határérték körül marad, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

A nyugati megyékben és az ország északkeleti részén egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, így ezeken a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. Péntektől viszont várhatóan ismét gyengül a légmozgás, ezáltal jelentősen növekedhet a levegőben a kisméretű szálló por mennyisége - jelezte közleményében a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 15. 07:00, péntek | Belföld

Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt,

2019. November 15. 05:01, péntek | Belföld

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén - derül ki az meteorológiai szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

2019. November 14. 16:08, csütörtök | Belföld

Milliárdokat költenek játékokra a magyarok karácsonykor

A Regio Játék becslése szerint az éves magyar játékpiaci forgalom elérheti az 50 milliárd forintot, melynek csaknem fele a karácsonyt megelőző másfél hónapban realizálódik - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

2019. November 14. 14:37, csütörtök | Belföld

Veszélyes köszvénygyógyszert hívnak vissza Magyarországon

A 300 milligrammos Milurit tabletta egyik gyártási tételébe a csomagolás során kevesebb - 100 milligramm - hatóanyagot tartalmazó tabletta került. Most visszahívják.