Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Hírek

2013. Január 23. 19:35, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Gazdagréti lakótelepen szervezi meg legújabb sétáját a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP): a Szomszédok című, 13 éven át forgatott teleregény helyszínei mellett a korszak építészetét és történetét is bemutatják a szervezők a séta r

A kultikussá vált sorozat helyszíneit végigjárva nemcsak a régi ismert tereket láthatják testközelből az érdeklődők, de Merker Dávid szociológus vezetése mellett jobban megismerhetik a Kádár-korszak lakótelepeinek világát is - mondta az MTI-nek Lénárd Anna, a BUPAP vezetője.
A szervezők egyebek mellett bemutatják, mi működik ma abban a közértben, ahol egykor Lenke néni árusított, ellátogathatnak Vágási Jutka iskolájába, valamint abba a templomba is bemehetnek, amelynek építésére egykor Sümeghy Oszkár fellépésével gyűjtöttek adományokat.
Miközben a sorozatbeli Lantos utca panelházai között sétálnak a túra résztvevői, különböző szociológiai és urbanisztikai kutatásokra támaszkodva megismerhetik, hogyan éltek a lakótelepeken a 80-as években és a rendszerváltás után.
"A BUPAP sétáin általában nem a klasszikus látnivalókat mutatjuk meg. Ez különösen igaz erre a programra, hiszen most egy lakótelepen fogunk sétálni. A túrán a sorozaton keresztül azt a lakótelepi világot tudjuk bemutatni, amely sokak számára ismerős, ám amellyel legalább ugyanannyian csak a televízió képernyőjén keresztül kerültek kapcsolatba" - mondta Merker Dávid.
"A sorozat egészen új perspektívából mutatja be az akkori társadalmat és az emberek életét. Ezért gondoltunk arra, hogy izgalmas lenne összekötni a Szomszédok világát a lakótelepek világának bemutatásával" - fogalmazott a szociológus.
Az első két sétát január 26-án és február 2-án 11 órától szervezik, a programokra és a szervezet egyéb sétáira a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

Címkék: BUPAP, kultúra, Szomszédok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 09:01, kedd | Belföld

Az agráriumnak fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása

Az agráriumnak végtelenül fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása - mondta az agrárminiszter Borsod-Abaúj-Zemplén megyei körútját követően hétfőn az MTI-nek.

2020. Szeptember 29. 07:01, kedd | Belföld

Repülőtéri alkalmazottak árultak drogot – Lecsapott rájuk a TEK - VIDEÓ

A gyanú szerint négy férfi több száz alkalommal értékesített kábítószert. Két másikat kábítószer birtoklással gyanúsítottak meg a rendőrök.

2020. Szeptember 29. 06:00, kedd | Belföld

A debreceni atommagkutatóban nemzetközi radiokarbon kompetencia és képzési központ alakul

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) és az Isotoptech Zrt. konzorciuma a Széchenyi 2020 programban Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési Központot hoz létre,.

2020. Szeptember 29. 05:00, kedd | Belföld

Idén 102 milliárd forintból 207 útfelújítási projekt valósulhat meg

Az idén 207 útfelújítási projekt valósulhat meg 670 kilométeren, közel 102 milliárd forint értékben