Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 23. 19:35, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Gazdagréti lakótelepen szervezi meg legújabb sétáját a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP): a Szomszédok című, 13 éven át forgatott teleregény helyszínei mellett a korszak építészetét és történetét is bemutatják a szervezők a séta r

A kultikussá vált sorozat helyszíneit végigjárva nemcsak a régi ismert tereket láthatják testközelből az érdeklődők, de Merker Dávid szociológus vezetése mellett jobban megismerhetik a Kádár-korszak lakótelepeinek világát is - mondta az MTI-nek Lénárd Anna, a BUPAP vezetője.
A szervezők egyebek mellett bemutatják, mi működik ma abban a közértben, ahol egykor Lenke néni árusított, ellátogathatnak Vágási Jutka iskolájába, valamint abba a templomba is bemehetnek, amelynek építésére egykor Sümeghy Oszkár fellépésével gyűjtöttek adományokat.
Miközben a sorozatbeli Lantos utca panelházai között sétálnak a túra résztvevői, különböző szociológiai és urbanisztikai kutatásokra támaszkodva megismerhetik, hogyan éltek a lakótelepeken a 80-as években és a rendszerváltás után.
"A BUPAP sétáin általában nem a klasszikus látnivalókat mutatjuk meg. Ez különösen igaz erre a programra, hiszen most egy lakótelepen fogunk sétálni. A túrán a sorozaton keresztül azt a lakótelepi világot tudjuk bemutatni, amely sokak számára ismerős, ám amellyel legalább ugyanannyian csak a televízió képernyőjén keresztül kerültek kapcsolatba" - mondta Merker Dávid.
"A sorozat egészen új perspektívából mutatja be az akkori társadalmat és az emberek életét. Ezért gondoltunk arra, hogy izgalmas lenne összekötni a Szomszédok világát a lakótelepek világának bemutatásával" - fogalmazott a szociológus.
Az első két sétát január 26-án és február 2-án 11 órától szervezik, a programokra és a szervezet egyéb sétáira a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

Címkék: BUPAP, kultúra, Szomszédok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére