Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2013. Január 23. 19:35, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

A Gazdagréti lakótelepen szervezi meg legújabb sétáját a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP): a Szomszédok című, 13 éven át forgatott teleregény helyszínei mellett a korszak építészetét és történetét is bemutatják a szervezők a séta r

A kultikussá vált sorozat helyszíneit végigjárva nemcsak a régi ismert tereket láthatják testközelből az érdeklődők, de Merker Dávid szociológus vezetése mellett jobban megismerhetik a Kádár-korszak lakótelepeinek világát is - mondta az MTI-nek Lénárd Anna, a BUPAP vezetője.
A szervezők egyebek mellett bemutatják, mi működik ma abban a közértben, ahol egykor Lenke néni árusított, ellátogathatnak Vágási Jutka iskolájába, valamint abba a templomba is bemehetnek, amelynek építésére egykor Sümeghy Oszkár fellépésével gyűjtöttek adományokat.
Miközben a sorozatbeli Lantos utca panelházai között sétálnak a túra résztvevői, különböző szociológiai és urbanisztikai kutatásokra támaszkodva megismerhetik, hogyan éltek a lakótelepeken a 80-as években és a rendszerváltás után.
"A BUPAP sétáin általában nem a klasszikus látnivalókat mutatjuk meg. Ez különösen igaz erre a programra, hiszen most egy lakótelepen fogunk sétálni. A túrán a sorozaton keresztül azt a lakótelepi világot tudjuk bemutatni, amely sokak számára ismerős, ám amellyel legalább ugyanannyian csak a televízió képernyőjén keresztül kerültek kapcsolatba" - mondta Merker Dávid.
"A sorozat egészen új perspektívából mutatja be az akkori társadalmat és az emberek életét. Ezért gondoltunk arra, hogy izgalmas lenne összekötni a Szomszédok világát a lakótelepek világának bemutatásával" - fogalmazott a szociológus.
Az első két sétát január 26-án és február 2-án 11 órától szervezik, a programokra és a szervezet egyéb sétáira a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

Címkék: BUPAP, kultúra, Szomszédok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 18:01, szerda | Belföld

Közel 250 elektromos autót kapnak a kórházak

A kormány támogatásával 249 elektromos autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházak számára és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges 135 állomásból álló töltőhálózat fejlesztése is

2020. Február 19. 17:01, szerda | Belföld

Bomba a Puskás Arénánál

Egy 10 centiméter átmérőjű, cseh repeszromboló gránátra bukkantak Budapesten, a Puskás Aréna építkezési területén.

2020. Február 19. 16:10, szerda | Belföld

Egészségre káros terméket hívott vissza az egyik áruházlánc

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.