Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Szeptember 19. 10:20, csütörtök | Helyi
Forrás: infoGyőr

A születésnapi torták eredete

A születésnapi torták eredete

Mindennapi életünk részét képezi a születésnapi torta hagyománya. Mindenki kapott már és vett is már születésnapi tortát, de kevesen tudnak az eredetéről. Erről kérdeztük az Erika Pékség és Cukrászat tulajdonosát.

Barabás Péter, az Erika Pékség és Cukrászat tulajdonosa 2006 óta foglalkozik torták, többek között születésnapi torták készítésével. Őt kérdeztük, mit lehet tudni a születésnapi torta hagyományáról, eredetéről.

Erika Pékség és Cukrászat tortái.
Az Erika Pékség és Cukrászat által készített torták.

A születésnapi torta eredetének több variációja ismert. Egyesek szerint a Római Birodalomba vezethető vissza. A rómaiak három féle születésnapot különböztettek meg akkoriban. Egyik a közeli ismerősök, család, barátok körében ünnepelt születésnap. A másik, a templomok és városok születésnapjainak megünneplése. A harmadik pedig az uralkodó vagy családtagjainak születésnapjának megünneplése.

Születésnapra készített egyedi torta
Az Erika Pékség és Cukrászat által készített egyedi születésnapi torta.

Mások szerint az ókori Görögországban bevett szokások tették népszerűvé a születésnapra készített tortákat, az azzal való ünneplést. Ugyanis ők, mézes édességeket és édes kenyereket készítettek a születésnapok megünneplésére. Néhány történész szerint tőlük származik az első írásos feljegyzés a születésnapra készített tortákról.

Az Erika Pékség és Cukrászat által készített autó formájú torta.
Az Erika Pékség és Cukrászat által készített autó formájú torta.

A középkori Németországban édes kenyeret készítettek a születésnapok emlékezetessé tételéhez. A kenyér alakja hasonlított a bepólyázott kis Jézus alakjához, azért, hogy így emlékeztesse Jézus születésnapjára is az ünneplőket.
Angliában bevett szokás volt, hogy egy szimbolikus, az ünnepelthez köthető tárgyat sütöttek a tortába. Egyes feltételezések szerint ebből a szokásból alakult ki a torták díszítése és a tetejükön való figurák elhelyezése.

Az Erika Pékség és Cukrászat által készített különleges torta.
Az Erika Pékség és Cukrászat által készített különleges torta.

Szerencsére ma már ezer meg ezer lehetőség van, a minél különlegesebb és egyedibb torták készítetésére, mint ahogy az Erika Pékség és Cukrászatnál is. Egyedi formájú tortákkal, különleges díszítésű cukrászati remekekkel kíván az Erika Pékség és Cukrászat, cukrász gárdája hozzájárulni a náluk vásárlók születésnapi ünneplésének emlékezetessé tételéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.