Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2016. Április 27. 20:34, szerda | Bulvár
Forrás: MTI-V

A tánc világnapja - Gálaest, díjátadó, villámcsődület és bemutató a táncművészet legnagyobb ünnepén

A tánc világnapja - Gálaest, díjátadó, villámcsődület és bemutató a táncművészet legnagyobb ünnepén

Idén is nagyszabású gálával ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a budapesti Müpában.

A nap folyamán táncos villámcsődület is várja a kortárs mozdulatok kedvelőit a Margit hídnál.

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén. A gála keretében adják át a szövetség szakmai díjait, valamint az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A pénteki műsorban közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc-, és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola. Az estet Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője rendezi.
A tánc világnapja jegyében péntek délelőtt tízperces táncakcióra készül a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület megvalósításában a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai is részt vesznek.
A kezdeményezés célja, hogy megmutassák, a kortárs tánc nemcsak művészi önkifejezési eszköz, hanem olyan mozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart és jó hatást gyakorol a közérzetre. A társulat tavaly rendezte meg először a táncakciót több mint hatvan résztvevővel. A flashmobhoz bárki csatlakozhat, aki megtanulja a Vimeo videomegosztón közzétett koreográfiáthttps://vimeo.com/126033008.
A Közép-Európa Táncszínház a K-Arcok sorozat negyedik szakmai bemutatójával ünnepli a tánc világnapját a Bethlen Téri Színházban. Halász Gábor koreográfus Horváth Adriennek készítette a Metamorfózis című szólót. Az előadást követően Turbuly Lilla író beszélget az alkotóval és az előadóval - ismertette tánc világnapi programját a színház.
A KET egyedülálló előadássorozatában a társulat táncművészei a szóló műfajában merítkeznek meg többek között olyan koreográfusokkal közösen, mint Hód Adrienn, Réti Anna, Halász Gábor és Kun Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 20. 13:02, hétfő | Bulvár

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

2021. Szeptember 17. 15:09, péntek | Bulvár

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.

2021. Szeptember 14. 18:59, kedd | Bulvár

A sportolás fontosságát hirdeti a Prémium Médiaválogatott

A Prémium Médiaválogatott a mozgalmas nyár után izgalmas ősz elé néz.

2021. Szeptember 08. 12:00, szerda | Bulvár

Cseh Lászlóról nevezik el a törökbálinti uszodát

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszóról nevezik el a törökbálinti uszodát, az ehhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot kedd este ünnepélyes keretek között írták alá a Törökbálint Sportközpontban.