Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 29. 07:00, csütörtök | Belföld

A Testről és lélekről lett a legjobb európai film Romániában

A Testről és lélekről lett a legjobb európai film Romániában

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte a román filmes szakma legrangosabb gáláján a legjobb európai filmnek járó díjat. - közölték szerdán a szervezők.

A bukaresti Nemzeti Színházban kedden későn este megtartott gálán a tavalyi év legjobb filmjeit díjazták, ebből az alkalomból az alkotók átvehették a Gopo-díjakat.
A legjobb európai film kategóriában a tavalyi Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett magyar film Aki Kaurismaki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című filmjével versenyzett.


A legjobb európai film kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás Romániában, tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, A Saul fia nyerte a díjat.
A gálán a legtöbb elismerést, és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött (Un pas în urma serafimilor) című filmjéért.

Stefan Iancu színészi alakításáért kapott díjat, a rendező a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette, emellett Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el, de kitüntették George Dascalescut, a film operatőrét is.
A második legdíjazottabb film a 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) című alkotás volt, amelyet Nae Caranfil rendezett.

A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek az Emberke című rövidfilmje 1957-ben megnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmát.

Forrás: origo.hu

Kép: TNB/Vlad Eftenie

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.