Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2019. Október 09. 16:20, szerda | PR

A tökéletes konyhai világítás titkai

A tökéletes konyhai világítás titkai

A világítás megtervezése időigényes folyamat. Ne a gombhoz varrjuk a kabátot, azaz ne a lámpákat válasszuk ki elsőnek a konyhába, de ne is hagyjuk az utolsó pillanatra a döntést. Legyen egy tervünk!

Vagyis vélhetően ismerjük a konyhánk adottságait, azaz van egy alaprajzunk, amiből már egyértelműen látszik, hogy hol milyen funkciók lesznek a helyiségben. Igazából ez a tervezés origója, a funkciók letisztázása. A konyhai munkafolyamatokhoz fényre van szükségünk, éppúgy, mint az ebédlőasztalnál, ha körbe üljük azt és együtt eszik a család.


Mit kell bevilágítani?

Alapkérdés az, hogy mekkora területet kell bevilágítani a konyha esetén. Ebből adódik is a kérdés, hogy amerikai konyhás nappaliról van-e szó, konyhafülkéről, esetleg egy nagyobb konyháról, amiben ott van az étkező is? Vagy az pont, hogy külön helyiségben van, például a hallban.

Induljunk ki abból, hogy minden esetben legalább egy főfényre szükségünk lesz, ami esetünkben például egy megfelelő fényerejű konyhai függőlámpa lehet. Az étkezőasztal fölé rakott lámpa is legtöbbször mennyezeti lámpa, de az lehet egy modern vagy klasszikus csillár esetleg több ágú függeszték, vagy akár spot lámpa is.

Lássuk azokat a konyhai munkafolyamatokat
A konyhában előkészítjük az ételt. Közben látnunk kell, hogy mit csinálunk a munkalapon, különben konyhai balesetek tucatja vár ránk. Főzés közben is jó, ha látjuk, hogy mit kavargatunk, azaz a tűzhely felett akár egy plusz fényforrásban is gondolkodhatunk, bár ezt általában a pára- és szagelszívóba épített kislámpa ki is pipálja.

Aztán a mosogatás még egy kardinális kérdés, főleg, ha nap végén állunk neki csinálni. Illetve ott van még a takarítás is, általában véve meg főzés után is. Lényegében egy vagy több jól megválasztott konyhai függőlámpa elég fényt tud adni mindehhez, csak a megfelelő helyre kell tenni. Persze az sem árt, ha irányítható a fénye, vagy tényleg többet rakunk fel belőle.

Arra figyeljünk még, hogy az étkezőben elhelyezett lámpa stílusa passzoljon a konyhai függőlámpával, főleg, ha egy térben vannak. Nem kell ugyanolyan, de a végeredmény harmonikus legyen. Ha beleszerettünk egy kristálycsillárba, míg a konyhában modern spot lámpák vannak, ne féljünk a keveréstől, működhet együtt a kettő - ám ezesetben figyeljünk a bútorok összhangjára.


Ha stílusunkra a modern, skandináv életérzés illik a legjobban, azt egy csillár kifejezetten feldobja! A helyzet persze még tovább bonyolódhat, ha a nappalival egy térben van a konyha - így ugye mindennek mindennel összhangban kell lennie. Ám ez nem lehetetlen feladat, csak sokkal több tervezést vesz igénybe a dolog.
Néhány okos tipp
Lehetőség szerint legyenek külön kapcsolhatóak a konyhai lámpák, mert nem biztos, hogy az összes világítást egyszerre akarjuk mindig használni. Az izzók legyenek fehér fényűek és napfény spektrumúak.

Ne feledkezzünk meg a dekorációs célt is szolgáló fényekről sem! Igazán kellemes hangulatvilágítást adhat a felső szekrénybe süllyesztett világítás vagy ledsor, ami éjszaka éjszakai fényként is működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:37, hétfő | PR

3 húsbavágó érv, amiért a költöztetést rakodással rendeld, profiktól

Csak a vándormadarak költöznek évenként, de van, aki majdnem ilyen gyakorisággal vált új albérletre. Ez persze sok költöztetés rakodással, ami sokba is kerül. Miért rossz ötlet mégis spórolni a profikon?

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.