Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeznek az EU tagállamai Budapesten

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeznek az EU tagállamai Budapesten

Budapesten tartják közös megemlékezésüket a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, augusztus 23-án az Európai Unió tagállamai. Az emléknapon az uniós tagállamokat az igazságügyi miniszterek illetve államtitkárok, valamint az egyes országok nemzeti emlékezet intézetei (Magyarországot a Terror Háza Múzeum) képviselik.

Az emléknapról szóló magyar-litván-lengyel kezdeményezést a magyar uniós elnökség ideje alatt fogadták el az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának résztvevői. A közös európai emlékezés napjául azért választották augusztus 23-át, mert 1939-ben a német-szovjet megnemtámadási szerződés titkos záradékaként ekkor írta alá a szovjet és a német birodalom külügyminisztere azt a Molotov-Ribbentrop paktum néven elhíresült dokumentumot, amelyben megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról.

Az első megemlékezést tavaly augusztusban az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Varsóban tartották. Az emléknapot kezdeményező Navracsics Tibor felszólalásában arról beszélt: olyan Európára van szükség, amely közös értékeken alapul, mint a demokrácia kultúrája, a jogállamiság, a nyitott társadalom. Hangsúlyozta, hogy segíteni kell azokat az országokat, amelyek ma is küzdenek a totalitarizmus ellen. A miniszterelnök-helyettes szerint a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjára szükség van ahhoz, hogy a múlt borzalmai ne ismétlődhessenek meg. Hangsúlyozta: a demokrácia szemben áll minden totalitárius rendszerrel.

Az augusztus 23-ai budapesti megemlékezés a Terror Háza múzeumnál kezdődik, ahol Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának beszéde után a résztvevők közösen gyújtanak gyertyát a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléke előtt. A gyertyagyújtás nyilvános, a szervezők mindenkit várnak, aki az Andrássy út 60. előtt ebben az időpontban el szeretné helyezni az emlékezés mécseseit. A Parlament Delegációs Termében Szembesítés a múlttal címmel tartanak egész napos konferenciát, amelyet Áder János köztársasági elnök nyit meg. Felszólal Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, az emléknap kezdeményezője, Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, valamint a résztvevő tagországok képviselői. A konferencián a résztvevő európai emlékezet intézetek közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben megerősítik törekvésüket egy, a XX. század európai történelmét bemutató közös tárlat – és az ennek otthont adó intézet megvalósítására. A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából www.augusztus23.kormany.hu címen weboldalt indított a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.