Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Március 21. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A túl sok sztatin vesekárosodást okozhat

A túl sok sztatin vesekárosodást okozhat

Azoknál az embereknél, akik túl sok adagot szednek be a népszerű koleszterin-csökkentő sztatinokból, megnő a kockázata a különböző vesebetegségek kialakulásának - számol be a Health Day. A kutatásban résztvevők közül azoknak, akik nagy mennyiségű sztatint vettek be, 34 százalékkal megnőtt az esélye az akut vesebetegség kialakulására a kezelés első 120 napja alatt.

A sztatinokat a vér koleszterinszintjének csökkentésére szokták felírni, az orvosok azonban azt javasolják, hogy mindenképpen menjen el a páciens májenzim vizsgálatra, mert szedése májkárosodást, izomfájdalmat és gyengeséget okozhat. A vesére vonatkozó kártékony hatása azonban újdonságnak tűnik.

Jelen tanulmányba mintegy kétmillió páciens egészségügyi adatait elemezték, akik rendszeresen szedtek sztatinokat. Egy részük eleve vesebetegséggel élt, míg más részük egészséges volt.

A tanulmány megállapította, hogy azok, akik eleve vesebetegséggel élnek, nem voltak nagyobb vesekárosodási kockázatnak kitéve attól, hogy sztatinokat szedtek. Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a sztatinok szedése megemeli a vizeletben lévő fehérjeszámot, ami egy előjele a vesebetegségnek. A betegség jele lehet a sötét vizelet, a vizeleti nehézségek vagy a mosdó túl gyakori látogatása. Hogyha sztatint szed és az említett problémák valamelyikét tapasztalja, mindenképpen konzultáljon orvosával!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.