Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Július 08. 18:02, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A turizmus fokozatos helyreállását tükrözik az adatok

A turizmus fokozatos helyreállását tükrözik az adatok

A turizmus fokozatos helyreállását tükrözik a legfrissebb statisztikai adatok, a belföldi turizmus idén elérheti a járvány előtti szintet

- nyilatkozták az MTI-nek elemzők a kereskedelmi szálláshelyek legfrisseb, csütörtökön közzétett adatairól.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében - idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál - jelentette a KSH.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek azt írta: az adatok a fokozatos helyreállást tükrözik, az első öt hónapban 325 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Kitért arra, hogy a 2019. májusihoz képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldi és a külföldi egyaránt elmaradásban van, a havi megtorpanást az okozhatta, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett. Hozzátette: azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshely adatok.

Kiemelte: a járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, így kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítheti, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak - közölte.

A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek. Továbbra is kérdésnek nevezte, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt. Az elemző szerint gyorsan, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. Az üzleti turizmusban szerinte igény van az elmaradt konferenciák, kiállítások, vásárok megtartására. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak, májusban a légi utasforgalom több, mint 11-szeresére nőtt (1,096 millióra) az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 22,4 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 májusi szinthez képest.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a turizmus bár lassan, de biztosan élénkül, látszik az egyértelmű emelkedés az adatokban. A járvány előtti 2019-es teljesítményhez képest azonban még elmarad a teljesítménye. A belföldi turizmus a külföldinél gyorsabban nőtt, az ilyenkor májusban szokásos külföldi túlsúly ellenére. Jelezte: idén nyáron nehezíti a külföldi vendégéjszakák emelkedését az európai légitársaságoknál tapasztalt fennakadás. Ezzel együtt is javulni fog a nyári hónapokban a külföldi turizmus, a belföldi pedig elérheti a járvány előtti szintet - mutatott rá.

Németh Dávid szerint a külföldieknek kedvez, hogy gyenge a forint, ami olcsóbbá teszi a nyaralást, a magyaroknak ugyanakkor drágul a külföldi nyaralás.

Címkék: turisztika, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt