Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. December 27. 18:13, kedd | Belföld
Forrás: mti

A tűzijátékok veszélyeire hívták fel a figyelmet szilveszter előtt

A tűzijátékok veszélyeire hívták fel a figyelmet szilveszter előtt

Bemutatóval és sajtótájékoztatóval hívták fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök veszélyeire szilveszter előtt a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a mentőszolgálat képviselői kedden, Budapesten.

A sajtótájékoztatón az érintett szervezetek, saját szakterületük szerint hívták fel a figyelmet a különböző pirotechnikai eszközök használatának szabályozására és adtak tűzmegelőzési tájékoztatást egy konténertűz-bemutató kíséretében.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának vezetője a tűzijátékok év végi vásárlásának és felhasználásának jogi hátterét ismertette. Kiemelte a pirotechnikai eszközök kategóriánként eltérő korhatárhoz kötött vásárolhatóságát, a felhasználási időszakot, valamint a tárolásukra vonatkozó szabályokat.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője elmondta, tájékoztatásukkal azt szeretnék, elérni, hogy szilveszterkor ne váljon senki lakástűz, égési sérülés áldozatává. Ezek a sok esetben súlyos balesetek odafigyeléssel és a jogszabályok betartásával elkerülhetők.

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma - különösen a fővárosban és a nagyvárosokban - jelentősen megnő - mondta el Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet, mivel az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet.

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője kifejtette, hogy 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-ig vizsgálják. A dandártábornok ismertette azokat az egyszerű szabályokat, amelyek betartásával elkerülhetőek a tűzijátékok okozta tűzesetek. Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet.

A tájékoztatót tartók egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszakban szerencsére évről-évre csökkentek a riasztások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.