Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A V4 az EU egyik kulcsszereplőjévé vált

A V4 az EU egyik kulcsszereplőjévé vált

A visegrádi csoport (V4) az európai közösség egyik kulcsfontosságú tényezője, e négy ország már nem passzív figyelője, hanem aktív alakítója a nemzetközi kapcsolatoknak - mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szlovák kollégája, Miroslav Lajcák úgy nyilatkozott: a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak kéz a kézben kell járnia ez együttműködés során.

A Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián a lengyel tárcavezető hangsúlyozta: a visegrádi országok az EU bővítési politikájának sikertörténete.

A V4 ezért támogatja, hogy a keleti partnerség kezdeményezés országait segítsék közelebb kerülni az EU-hoz, nyitva kell tartani előttük az ajtót - közölte.

Radoslaw Sikorski kiemelte: a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az egyik legerősebb koalíció Európában, mert a négy ország barátságára épül, arra a barátságra, amely a közös tapasztalatokból és a közösen vallott értékekből fakad. Míg korábban a közép-európai térség gyakran lemaradt a többi európai ország mögött, ma a visegrádi csoport mindig hallatja a hangját - mutatott rá.

Úgy látja, a V4 az együttműködés, a rendszeres konzultáció és a politikák összehangolásának fóruma. Ezzel a kooperációval valódi eredményeket érhetnek el, ezt mutatták a 2014 és 2020 közötti többéves uniós költségvetési keretről folytatott tárgyalások és az országok együttműködése a gázellátásban - magyarázta.

A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a visegrádi országok az úgynevezett V4+ formulát is fejlesztik, hiszen ennek révén bármilyen helyzetre gyakorlatias módon reagálhatnak. A V4 szoros kapcsolatot tart az észak- és dél-európai országokkal is - tette hozzá.

Megjegyezte: a visegrádi országok tapasztalataik átadásával segíthetik a politikai rendszerváltozást más országokban is, különösen az EU szomszédságában.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta: felmerülhet a kérdés, hogy az-e a hatékonyabb, ha az EU tagállamai önállóan cselekednek, vagy ha összefognak Ukrajna megsegítésére. Kijev és Moszkva felé egyaránt csak akkor van remény a változás elérésére, ha a tagállamok együtt lépnek fel - vélekedett.

Békésebb és virágzóbb Európa

Az uniós csatlakozás komoly előrelépést hozott a csatlakozó országok és azok állampolgárai számára az emberi jogok terén, s a közép-európai régió ma békésebb és virágzóbb mint korábban volt, országainak fontossága növekedett geopolitikai szempontból az uniós tagságnak köszönhetően - hangsúlyozta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is.

Hozzátette, hogy vannak dolgok, amelyeken még javítani kell, de hangsúlyozta: a folyamat még zajlik. Befejezetlen a monetáris unió, a bankunió létrehozása, az energiabiztonság erősítése, a szabályok egyszerűsítése, amivel a polgárok közelebb érzik magukhoz Európát, valamint a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a védelmi politika is sok kihívást jelent még - mondta a szlovák külügyminiszter.

A régió országainak lakói ma már természetesnek veszik a tagsággal járó előnyöket, elég azonban Ukrajnára tekinteni, hogy lássuk, ezek az eredmények nem maguktól értetődőek - mondta.

Különösen fontos az elért eredményekről beszélni az európai parlamenti választások előtt, hiszen vannak Európában euroszkeptikus és EU-ellenes nézetek is - jelentette ki a szlovák külügyminiszter.

A visegrádi országokat érintő példaként említette, hogy még javítható az európai uniós támogatási alapok felhasználásának eredményessége, választ kell találni a romákat érintő társadalmi kérdésekre, és csökkenteni kell a bérszínvonal különbözőségét a régi tagállamokéhoz képest. Fontosnak nevezte azt is, hogy a visegrádi országok és a régió magasabb pozícióba kerüljön az Európai Unió intézményrendszerén belül.

Kiemelte: a visegrádi országok már tudják, hogy milyen kihívásokat kell leküzdeni, ezután az a fontos, választ találjanak ezekre a kihívásokra.

Miroslaw Lajcák úgy vélekedett, a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak kéz a kézben kell járnia. 'Csak ha magunk is felelősséget vállalunk, akkor hivatkozhatunk mások szolidaritására. Fontos az is, hogy ha nem élünk valamely lehetőséggel, ne Brüsszelt hibáztassuk, hiszen az EU mi vagyunk' - jelentette ki. Fontosnak nevezte a nyitottságot a szabályozások lebontásának irányában, amennyiben az méltányos. Hangsúlyozta a regionális együttműködések fontosságát is, és megállapította: ebben a visegrádi négyek országcsoportja példát mutat. 'Egyre többször beszélünk egy hangon négy helyett' - fogalmazott.

Úgy vélekedett, a V4-ek megfelelően határozta meg az előttük álló fontos napirendi pontokat, mint például a biztonsági képességek megosztása, a balkáni csatlakozás elősegítése. 'Azt is megértettük, hogy ha sikerül előremozdítani ezeket a célokat, akkor jelentőségünk az EU-ban és a NATO-ban nőni fog' - tette hozzá. Úgy értékelte, hogy a V4 presztízse növekszik, és egyre komolyabb az érdeklődés a csoporttal való együttműködésre az úgynevezett V4 Plusz formájában. 'Azt kívánom, hogy egyre gyakrabban és egyre hangosabban hallassuk a hangunkat' - mondta a szlovák külügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.