Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 15. 09:25, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

A választások eredménye figyelmeztetés a nagy cseh pártoknak - prágai sajtó

A választások eredménye figyelmeztetés a nagy cseh pártoknak - prágai sajtó

A hétfői prágai sajtó szerint a hétvégi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye figyelmeztetés a polgári demokratáknak és a szociáldemokratáknak: ha nem változtatnak politikájukon és politikai stílusukon, a választók elfordulnak tőlük.

"Közös kudarcuk - amely jóval nagyobb a Polgári Demokratikus Párt (ODS), mint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) esetében - azt jelzi, hogy a közvélemény kiábrándulása a politikából csak kisebb mértékben a reformok következménye. Elsősorban a korrupciós botrányokból fakad, amelyek hasonló intenzitással törnek ki mind a kormánypártok, mind a szociáldemokraták köreiben" - írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.
A tekintélyes újság kommentátora úgy véli: a választások számos példát szolgáltattak arra, hogy a választók már nem hagyják "etetni magukat a politikai demagógiával", különösen azoknak a politikusoknak nem hisznek, akiknek a különféle maffiákhoz fűződő kapcsolatai már rég ismertek.
"Még a kommunistákra leadott szavazatok között is sok olyan lehet, amelyet utolsó figyelmeztetésnek szántak" - írja a Hospodárské Noviny.
A Lidové Noviny című konzervatív lap úgy látja, hogy a korrupciós botrányok mindkét nagy pártnak kárt okoztak. "Az ODS és a CSSD között jelenleg csak fáziseltérés van. Ha a győztes szociáldemokraták nem térnek magukhoz, négy év múlva rosszabbul végezhetik, mint most az ODS" - olvasható az újságban.
A regionális választások eredménye egyértelmű határkövet jelent, elsősorban abban, ahogy Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) helyet kért magának a politikai színpadon" - vélekedik a Lidové Noviny. Hozzáteszi: ugyanakkor tovább gyengülnek azok a pártok, amelyek az utóbbi húsz évben meghatározóak voltak Csehországban.
A liberális Mladá Fronta Dnes szerint a választások eredménye nem meglepő, a választók megbüntették a koalíciót "számos politikusának emberi kvalitásaiért". A kommunisták sikere egyben azt is mutatja - véli a lap -, hogy a nagy pártoknak nincsenek általánosan elfogadott személyiségeik, ezek híján a választók megpróbálnak másutt találni ilyen személyiségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).