Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2012. Október 15. 09:25, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

A választások eredménye figyelmeztetés a nagy cseh pártoknak - prágai sajtó

A választások eredménye figyelmeztetés a nagy cseh pártoknak - prágai sajtó

A hétfői prágai sajtó szerint a hétvégi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye figyelmeztetés a polgári demokratáknak és a szociáldemokratáknak: ha nem változtatnak politikájukon és politikai stílusukon, a választók elfordulnak tőlük.

"Közös kudarcuk - amely jóval nagyobb a Polgári Demokratikus Párt (ODS), mint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) esetében - azt jelzi, hogy a közvélemény kiábrándulása a politikából csak kisebb mértékben a reformok következménye. Elsősorban a korrupciós botrányokból fakad, amelyek hasonló intenzitással törnek ki mind a kormánypártok, mind a szociáldemokraták köreiben" - írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.
A tekintélyes újság kommentátora úgy véli: a választások számos példát szolgáltattak arra, hogy a választók már nem hagyják "etetni magukat a politikai demagógiával", különösen azoknak a politikusoknak nem hisznek, akiknek a különféle maffiákhoz fűződő kapcsolatai már rég ismertek.
"Még a kommunistákra leadott szavazatok között is sok olyan lehet, amelyet utolsó figyelmeztetésnek szántak" - írja a Hospodárské Noviny.
A Lidové Noviny című konzervatív lap úgy látja, hogy a korrupciós botrányok mindkét nagy pártnak kárt okoztak. "Az ODS és a CSSD között jelenleg csak fáziseltérés van. Ha a győztes szociáldemokraták nem térnek magukhoz, négy év múlva rosszabbul végezhetik, mint most az ODS" - olvasható az újságban.
A regionális választások eredménye egyértelmű határkövet jelent, elsősorban abban, ahogy Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) helyet kért magának a politikai színpadon" - vélekedik a Lidové Noviny. Hozzáteszi: ugyanakkor tovább gyengülnek azok a pártok, amelyek az utóbbi húsz évben meghatározóak voltak Csehországban.
A liberális Mladá Fronta Dnes szerint a választások eredménye nem meglepő, a választók megbüntették a koalíciót "számos politikusának emberi kvalitásaiért". A kommunisták sikere egyben azt is mutatja - véli a lap -, hogy a nagy pártoknak nincsenek általánosan elfogadott személyiségeik, ezek híján a választók megpróbálnak másutt találni ilyen személyiségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 06:07, hétfő | Külföld

Befejeződött az első orosz koronavírus-vakcina tesztelése

Sikeresen befejezte az Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem a Covid-19 vakcinájának önkénteseken való tesztelését

2020. Július 13. 05:00, hétfő | Külföld

Több mint egy hete nincs új fertőzés egy németországi tartományban

Rekordot állított fel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) elleni védekezésben,

2020. Július 12. 11:49, vasárnap | Külföld

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban

2020. Július 12. 09:47, vasárnap | Külföld

Több mint 12,5 millióan fertőződtek meg világszerte

A világon 12 684 409 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 564 506, a gyógyultaké pedig 6 981 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.