Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vártnál lassabban terjed az e-számla

A vártnál lassabban terjed az e-számla

A legtöbben a vevőik vonakodása, a nagy költségteher, vagy a számlázás bonyolultsága miatt maradnak távol az elektronikus számlázástól. Az elektronikus számlát kiállítók pedig inkább a fizetés meggyorsítására, nem pedig a papír alapú számlák kiváltására használják a digitális lehetőséget – derül ki a rEVOLUTION Software 500 hazai mikro- és kisvállalat megkérdezésével végzett felméréséből, amelyről a Világgazdaság számol be.

Hazánkban az e-számla forgalom nem éri el a teljes számlaforgalom 15 százalékát, a Számlaközpont Zrt. adatai alapján a pontos szám pedig mindössze 2-3 százalék.A rEVOLUTION által megkérdezett cégek körében az elektronikus számlát kiállítók kétharmada bocsát csak ki hitelesített e-számlát. A nem hitelesített számlát kiállítók többsége azért elégszik meg a sima pdf-es számlával, mert állításuk szerint a vevői ezt is befogadják. Igen nagy az aránya így azoknak a cégeknek, amelyek kiállítják ugyan az e-számlát, de papír alapon is elpostázzák azt.

Szakértők szerint a nem hitelesített számla valójában nem e-számla, így nem is tudja teljesíteni az e-számlázás egyik alapvető célját, a költségcsökkentést. A valódi elektronikus számlázásra való áttérés viszont 75-80 százalékos költségmegtakarítást is hozhat a papíralapú számlázáshoz képest, mivel minimum három tétel spórolható meg vele, a papír és nyomtatás mellett a postázás költsége is. A rEVOLUTION számításai szerint havi 20 számla kiállítása esetén havi 6100 forint, 70 számlánál már havi 21700 forint megtakarítást is jelenthet az elektronikus számlázásra való áttérés.Az e-számlától vonakodók gyakori érvei között szerepel, hogy kevés számlát állítanak ki, ezért nem érzik ennek a szükségességét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk