Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 08. 16:33, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A világ egykor legnagyobb jéghegyének darabjára bukkantak a Déli-sarkvidéken

A világ egykor legnagyobb jéghegyének darabjára bukkantak a Déli-sarkvidéken

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik "darabja" még ma is az Antarktisz közelében úszkál - derült ki egy új műholdas felvételből.

A B-15T jelzésű jégtömeg hajdanán a 11 négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom esztendős jéghegy épp az Amery selfjég mellett haladt el - távol egykori születési helyétől -, amikor a műhold lencsevégre kapta.
A hatalmas B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A "kisebb" ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost és ezzel számos császárpingvin (Aptenodytes forsteri) pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.
A jéghegyek esetében korántsem szokatlan, hogy akár 25 évig is elélnek, ha az Antarktisz hűvös part menti vizeiben maradnak. Amennyiben a tengeráramlatok észak felé sodorják őket, akkor jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól mintegy 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;