Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2021. December 12. 17:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir)

most elkészült közös kiadványából, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi.

Magyarországon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3 százalékkal, 46,550 terawattórára (TWh) nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, közel 3,1 százalékkal emelkedett.

Az import-export szaldó jelentős mértékben, 11,678 TWh-ra csökkent, ami a 2019-es értékhez képest 7,21 százalékos mérséklődés. Ennek következtében az import-export szaldó energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáshoz képest mintegy 25 százalékra csökkent.

Az országban működő erőművek együttes teljesítménye - a háztartási méretű kiserőművek nélkül - csaknem 467 megawattal (MW) nőtt tavaly a megelőző évihez képest. Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A háztartási méretű kiserőművek növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad.

Az engedélyköteles és nem engedélyköteles termelők körében a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt, a teljes termelés 6,9 százalékát kitéve.

A naperőművek 16,35 százalékos, a szélerőművek 22,53 százalékos kihasználtsággal működtek 2020-ban. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Címkék: áram, energia

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 13:07, szombat | Belföld

Megnyílnak a tűzoltóságok gyereknap alkalmából vasárnap

Gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltóságok kapui az érdeklődők előtt vasárnap.

2022. Május 28. 08:03, szombat | Belföld

Áprilisban stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett

2022. Május 28. 07:00, szombat | Belföld

Az apa ölhette meg tizenéves lányait Aszódon

A gyanú szerint az apa megölte két tizenéves lányát Aszódon, majd öngyilkosságot kísérelt meg - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) pénteken a rendőrség honlapján.

2022. Május 28. 06:00, szombat | Belföld

Forgalmi engedéllyel igazolható a jogosultság a hatósági áras üzemanyagvásárlásra

A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét