Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Március 13. 16:28, péntek | Belföld

A Zsidó Hitközségek Szövetsége bezárja zsinagógáit

A Zsidó Hitközségek Szövetsége bezárja zsinagógáit

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt.

A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Mazsihisz úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így.

A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.

Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes.

A döntéseket a krízismenedzsment csoport a Mazsihisz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a rabbikar vezetésének egyetértésével hozta meg.

Kitértek arra: a szövetséghez tartozó közösségeknek elrendelték, hogy az idei széderestéket ne tartsák meg, a rabbikar pedig felhívta a hívek figyelmét arra, hogy „semmiféle halachikus előírás sem írhatja felül az élet megóvásának és az egészség megőrzésének parancsát.”

Hozzátették: folyamatosan figyelemmel kísérik a kormány intézkedéseit, ezek ismeretében várhatók további döntéseik.

„A Mazsihisz és a BZSH vezetése, valamint a krízismenedzsment csoport kéri közösségünk tagjainak megértését és együttműködését annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és összefogással minimálisra csökkenthessük az esetleges járvány kitörése esetén várható veszélyeket” -nyilatkozák.

Forrás: hirado.hu

Kép: Illusztráció - dohany-zsinagoga.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.