Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Június 10. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győr megyei termelők szerint megéri majd otthon pálinkát főzni

A Győr megyei termelők szerint megéri majd otthon pálinkát főzni

Az őstermelők úgy vélik, megéri nekik otthon előállítani a pálinkát, mert így megspórolják a főzetési díjat és a szállítási költséget. A pál

A győrszentiváni Mészáros Mihály 140 hektáron termel barackot, meggyet, cseresznyét és szőlőt. vente 300 liternyi pálinkát főzet, a gyümölcsösétől 30 kilométerre lévő Téten. Az őstermelő örömmel vette a miniszterelnök bejelentését, és úgy véli, gazdatársaival vállalnák a saját főzdével együtt járó 25-30 millió forintos befektetést.

Mészáros Mihály őstermelő, Győrszentiván:

"Mi hasznunk marad a főzetési díj, mi hasznunk marad a szállítási díj, mivel több kilométerekre teherautóval szállítani kell, macerás és költséges, hogyha kisebb körzetekben kell mozgatni az árut. Ha megtalálnánk hozzá a pénzfedezetet, valami támogatást ne adj Isten, akkor biztosan összejönnének ezek a főzdék."

A gyirmóti Szabó Jenő is üdvözli a kormányfő bejelentését. Szerinte saját technológiával jobb minőségű pálinkát tud majd előállítani.

Szabó Jenő gazdálkodó, Gyirmót:

"Ha nem volt meg az az 500 literes mennyiség, ami egy ilyen kisüstinek a mennyisége, akkor több ismerős kellett, és akkor együtt kellett a főzetést megoldani, és akkor igazából nem volt biztosított, hogy ugyanazt a mennyiséget kapja vissza mindenki, és ugyanazt a minőséget."

"Nem működhet úgy az otthoni pálinkafőzés, hogy fogom, és akkor akármilyen szedett-vedett berendezéssel, egy kuktában kifőzöm azt a 60 liternyi cefrémet" - mondta a téti pálinkafőzde vezetője. Fülep Gábor szerint csak a mostani szigorú szabályozás kiterjesztésével képzelhető el az otthoni főzés engedélyezése. Fülep Gábor szerencsésebbnek tartotta volna, ha inkább a szeszadót törli el a kormány, mert akkor fele áron tudnák kifőzni a cefrét, és ez versenyképesebbé tenné a magyar pálinkákat más országok nemzeti italaival szemben.

Fülep Gábor pálinkafőzde vezető, Tét:

"A szeszadónak a mértékén, vagy a pálinkának a jövedéki adó mértékén változtatni mindenképpen szerencsésebb lett volna, egyrészt a kereskedelmi pálinkafőzdéket előnyhöz juttatta volna a szeszesitalokkal kapcsolatban, másrészt a bérfőzdéknek, és a bérfőzető személyeknek sem jelentene ez olyan anyagi terhet."

Amíg tavaly 1255, jelenleg 1380 forint adót kell fizetni egy liter, százszázalékos töménységű szesz után.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.