Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Február 11. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri munkahelymegőrzési programot is sújtják a kormányzati elvonások

A győri munkahelymegőrzési programot is sújtják a kormányzati elvonások

Százmillió forinttal kevesebb jut idén Győrben a 2009-ben meghirdetett, országosan is egyedülálló, önkormányzati munkahelymegőrző támogatásra. A kezdeményezéssel tavaly kö

A munkavállalók és gyáriparosok megyei vezetője szerint a győri akció azért is volt példaértékű, mert minden, jól kitöltött pályázat esetében szinte azonnali segítséget jelentett, ellentétben a bonyolult és hosszú elbírálási folyamattal járó állami munkahelymegőrző támogatással.

Látva a kormányzati válságkezelő politika tehetetlenségét és a vállalkozások nehéz helyzetét, Győr az önkormányzatok közül elsőként fogott hozzá, hogy saját forrásból munkahelymegőrző pályázati alapot hozzon létre. A város 150 millió forintot különített el erre a célra, a támogatás feltétele az volt, hogy a munkáltató az elnyert összeget csak munkabérre költheti, és dolgozót egy évig nem bocsáthat el. A győri mikro- és kisvállalkozók körében nagy sikert aratott az akció, hiszen a pályázók többségének ez a túlélést jelentette.

Nyúli János autószerelő, Győr:

"A rezsiket, a közüzemi számlákat, az az első, hogy azokat kifizessem. Ha azon túl vagyunk, akkor van az, hogy talán fejlesztés... Hát, ebben az időben ezt el lehet felejteni, egy évig szerintem biztos, a mindennapokért küzd mindenki."

Mivel a Bajnai-kormány idén több mint kétmilliárd forintot von el a győri önkormányzattól, a munkahelymegőrző pályázatra 100 millió forinttal kevesebb jut. Az érdekképviseletek szerint az akciónak az volt a legnagyobb előnye, hogy szinte azonnali segítséget jelentett.

Sragner László megyei elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége: "A támogatásokhoz nagyon gyorsan hozzájutottak a vállalkozások, ellentétben az országos pályázatok hihetetlen lassúságával, követhetetlen követelményrendszerével, ami olyan mennyiségű munkát és olyan energiákat igényel a vállalkozásoktól, hogy a legkisebbek egyszerűen fel is adják."

"400 munkahelyet sikerült megvédenünk ezzel a támogatással. Ez gyakorlatilag nem 400 embert érint, hanem az ő családjaikat" - mondta Simon Róbert Balázs győri alpolgármester.

A politikus úgy látja, ha az állam is olyan erőfeszítéseket tett volna a munkahelyek megőrzéséért, mint az önkormányzatok, nem volna olyan magas a munkanélküliség.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr:

"A korábban 4 % körüli munkanélküliség Győrben 8 % fölé emelkedett, és éppen ezért lenne fontos, hogy azon cégek, amelyek éppen a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak, kötődnek a városhoz, ide fizetik az adóikat, ők mindenképpen valamilyen támogatást kapjanak, támogatásban részesüljenek."

Simon Róbert szerint azzal, hogy a kormány a településektől aránytalanul magas költségvetési forrásokat vont el idén, a nyakába vette a teljes felelősségét is annak, hogy a bajba jutott vállalkozások mielőbb megkapják az álláshelyek megóvását célzó támogatásokat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.