Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Április 01. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri önkormányzat a kilakoltatási tilalom meghosszabbítását kéri a kormánytól

A győri önkormányzat a kilakoltatási tilalom meghosszabbítását kéri a kormánytól

prilis 15-ig él a kilakoltatási moratórium, addig nem árverezhetők el a törlesztő-részleteiket fizetni képtelen adósok ingatlanjai. Egyelőre hiábavalónak tűnik a társadalmi é

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint országosan több tízezer ember veszítheti el az otthonát. A Fidesz kormányra kerülése esetén meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, de erre legkorábban május végén kerülhet sor. prilis közepétől azonban több ezer család maradhat fedél nélkül.

"Attól függetlenül, hogy van a moratórium, a kamatok ugyanúgy mennek rá a hitelekre" - mondja a Banki Hitel Károsultjainak győri irodavezetője. A tilalmi határidő megváltoztatásának elutasítása mellett az eladósodás növekedése is problémát jelent. A moratórium ugyanis csak a kilakoltatási végrehajtás felfüggesztésére vonatkozik, arra nem, hogy a hitelek utáni büntetőkamatokat is zárolják.

Várnai-Kiss Annamária győri irodavezető, Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete:

"Nagyon sokan sírnak, nagyon sokan fenyegetőznek öngyilkossággal, szóval ilyenkor megpróbálok velük olyan szinten beszélni, hogy az nem megoldás, ha valaki öngyilkos lesz, és itt hagyja az adósságát, mert ha van családja, akkor ezt ők meg is örökölhetik.

A győri irodának van olyan ügyfele is, akinek 27 hitele van, ebből 6 egy banktól. ?t április 15-e után biztosan kiköltöztetik. A győri hajléktalanszálló vezetője tart attól, hogy a tavasz közepén tömegesen jelennek majd meg az utcán a fedél nélkül maradók.

Sütő Csaba intézményvezető, Győr-Likócsi Segítőház:

"Ez a 2010-es év lesz az, hogy az igények növekedésének lehetünk a tanúi, mert férőhelyeket nem tudunk biztosítani, de az új igényekkel találkozni fogunk, s elsősorban azokról beszélek, akik ezután kezdik majd meg a hajléktalan karrierjüket."

A Rába-parti város polgármestere szerint a bedőlt hiteleseket magára hagyta a szocialista kormány.

Borkai Zsolt polgármester, Győr:

"A bajba jutott devizahitelesek megsegítésének a Fidesz is a támogatója, azaz a moratóriumot meg fogja hosszabbítani abban az esetben, hogyha kormányt alakíthat. Az önkormányzat ezt természetesen támogatja, s arra kérjük a kormányt, hogy mindaddig, amíg az új kabinet nem áll fel, addig ezt a moratóriumot hosszabbítsa meg."

Győrben problémát jelent az is, hogy a bajba jutott hiteleseket szélhámosok környékezik meg, és 300-400 ezer forintokért megbízást kérnek tőlük arra, hogy nevükben eljárjanak a pénzintézeteknél. Megoldást nem nyújtanak sem a büntetőkamatok, sem a kilakoltatás ellen, csak elszedik a maradék pénzüket is.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.