Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 24. 15:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri Rába-futóművek negyediknek értek célba az idei Dakaron

A győri Rába-futóművek negyediknek értek célba az idei Dakaron

Bár magyar versenyző nem állt rajthoz idén, mégis született hazai siker a Dakaron. A Martin Macik cseh kamion több mint 9000 km megtétele után a győri Rába által kifejlesztett és gyárto

A versenyzőknek az Andokban közel 5000 méteres szintkülönbséggel, a világ legszárazabb területén, az Atacama sivatagban hatalmas homokdűnékkel kellett megküzdeniük.

A Rába éppen ilyen extrém igénybevételekre, nem közúti alkalmazásokra fejlesztette ki új, MAXS névre hallgató futómű családját, amely az amerikai és az európai piacon már védjegyoltalmat élvez. A győri futóművek már most értékes referenciákkal bírnak, különböző terepeken, szélsőségesen eltérő viszonyok között bizonyítottak: Megtalálhatóak a magyar honvédség terepjáró tehergépjárműveiben, az amerikai piacon speciális alkalmazásokban. Rendkívül zord körülmények között, például az iraki és afganisztáni hadszíntéren is megállták a helyüket. A cég az új piacokra (pl. Oroszország) történő bevezetést is megkezdte.

A Rába a speciális futóművek terén több évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt négy évben kétfokozatú off-road futóművekből közel 20 000 darabot értékesített. Mivel a nem közúti alkalmazásoknál számos egyedi igény jelentkezik, a Rába mérnökei olyan moduláris rendszert alkottak, ahol a főegységekből több mint 200 féle változat építhető.

A Dakar-rali ideális terep a fejlesztések tesztelésére. A versenyt követően a futóműveket Győrbe szállítják, a Rába szakemberei elvégzik a szükséges javításokat, illetve vizsgálatokat. Martin Macik 2004 óta vesz részt a Dakar sorozatban. A cseh csapatnak nem ez az első sikere, korábban 11. illetve 12. helyezést is szereztek. A csapat egy másik, szintén Rába MAXS futóművekkel szerelt kamionja a tavalyi évben az előkelő negyedik helyet szerezte meg a Central Europe Rally-n. Martin Macik sikerrel szerepelt a 2009-es nemzetközi Baja sorozatban is. A spanyolországi futamon nem talált legyőzőre, Magyarországon a második helyen végzett. A Dakar után a második legnagyobb tereprali versenyen, az orosz, kazah és türkmén területeken megrendezett SilkWay Rallyn (Selyemút rally) 2009-ben hetedikként ért célba.

Kép és szöveg: okauto.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.