Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Június 23. 07:45, szerda | Sport
Forrás: HírTV

A győztes és a vesztes is örülhet

A győztes és a vesztes is örülhet

Ezt talán kevesen gondolták volna: Uruguay – Mexikó legyőzésével – veretlenül, kapott gól nélkül, az A csoport győzteseként bejutott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság legjobb 16 csapata közé, megelőzve a közép-amerikaiakat,

 

Figyelem! Napi négy meccsel ez a vb mennyiségi csúcshete! Párhuzamosan két mérkőzéssel kedden - magyar idő szerint - 16 órakor nekilódultunk a dél-afrikai labdarúgó-vb csoportkörében az utolsó fordulónak. Elsőként Rustenburgban csapott össze Kassai Viktor sípmesterkedése mellett az A csoport két 4 pontosa, Uruguay és Mexikó (ezzel párhuzamosan Franciaország harcolt a rendező Dél-Afrika ellen). A képlet a továbbjutás szempontjából egy esetben volt egyszerű: amennyiben döntetlen születik, e két csapat továbblép, a '98-as világbajnok - és 2006-ban ezüstérmes - gallok és a hazaiak búcsúznak a tornától. Ha viszont 3 ponttal gyarapodott volna az egyik csapat, a vesztes tarthatott volna attól, hogy a másik találkozó (esetleg) fölényes győztese beelőzi a négyesben.



Esélyek: az egymás elleni összecsapásokon korábban 7 alkalommal győztek a közép-amerikaiak, ugyanennyiszer született döntetlen, de 3-szor az „uruk" örülhettek (a gólarány 25:21 Mexikó javára). Márquezék és Forlánék nemzete egyaránt rutinos vb-résztvevőnek mondható, Mexikó 13 tornán játszhatott, és igaz, hogy a déliek hárommal kevesebb vébén voltak ott, de kétszer is a csúcsra jutottak. A statisztika szerelmeseinek kedvéért: a FIFA ranglistáján Mexikó a 17., Uruguay pedig eggyel előzi meg - már ez is igen szoros meccset ígért.


A sípjába fújó Kassai azonnal iszonyatos futóversenybe kezdett a játékkal, fergeteges tempóban kezdtek a csapatok. Az első ziccerre sem kellett 6 percet várni, a hátvéd Osorio mért el egy a mexikói kapu felé tartó labdát, amire Suárez lecsapott, és ha nem zárja a szöget kiválóan Oscar Pérez portás, 1-0-ra alakul az állás. Kassai egyébként engedte a kemény játékot, több a vb-n eddig szereplő játékvezető már a kártyáihoz nyúlt volna néhány esetben. De vissza a játékhoz: a 18. percben Maxi Pereira maradt egyedül egy Forlán-szöglet után, tiszta helyzetből indított fejese azonban a Bafokeng stadion nyugati kapuja fölé szállt. Három minutummal később a kolozsvári BL-meccsekről ismert Álvaro Pereira ugrott ki teljesen egyedül a bal oldalon, de ahelyett, hogy visszagurított volna Forlán elé, csúnyán ellőtte a rövid oldal mellett. A kihagyott helyzet majdnem megbosszulta magát, az ellentámadás során ugyanis Guardado mintegy 35 méterről püfölt kapura, a labda pedig majdnem széttörte a kapufát.


A félidő hajráját Guardado vétlen könyöklése nyitotta meg, szerencsétlen mozdulata pedig vért fakasztott Diego Pérez fejéből. Kassai sokáig nem engedte vissza ápolásából a véres, kék turbánnal jelentkező középpályást. A kapufától és a sérüléstől feleszmélő Uruguay a 43. percben aztán - teljesen megérdemelten - vezetést szerzett: Cavani beadását éppúgy nem vették komolyan a mexikói védők, mint Európa egyik legeredményesebb támadója, az ajaxos Suárez előrehúzódását, aki senkitől sem zavartatva bólintott a hálóba. (Suárez az idényben lejátszott 48 klubmeccsén 49 gólt lőtt.) Franco még kihagyott egy gólhelyzetet a szünet előtt, így Mexikó gól, a magyar játékvezető sárga lap nélkül „hozta le" az első félidőt. A pihenés pillanataiban az A csoport úgy állt, hogy Uruguay az első, Mexikó a második helyen jut tovább. (A másik pályán Dél-Afrika 2-0-ra vezetett Franciaország ellen, élt még tehát a reménye Mexikó utolérésére.)



Fordulás után öt perccel már fel is jegyezhettük az első gólhelyzetet, az „uru" Cavani lőtt bátran és laposan, de Pérez kezébe. Aguirre mester bő negyedóra alatt „lezavarta" mindhárom cseréjét, meg is látszott a vérfrissítés Dos Santos és Rodríguez két ordító gólhelyzetén - nem ártott észben tartani, hogy döntetlen esetén Uruguay csak csoportmásodik, s könnyen Argentína útjába pottyanhat. A dél-amerikaiak egyre fáradtabbak voltak, és Tabárez nem cserélt nagyon sokáig, Forlánéknak lassítaniuk kellett a játékot. A 77. percben Kassait feladat elé állították az uruguayi tizenhatoson belül a szögletrúgásra váró, kakaskodó focisták, de a sarokrúgás megismételtetésével és egy jogos sárga lappal rendet teremtett. A 82. percben Forlán „froclizta" egy kicsit a vesztésre álló mexikóiakat, aminek a magyar sípmester a mutatóujjával véget vetett. Az utolsó percek már nem okoztak izgalmakat, s mivel a másik találkozón a vb rendezői megverték Franciaországot, a 2006-os vb ezüstérmesei az A csoport utolsó helyén végeztek, Dél-Afrika mögött. Csoportelső tehát a veretlen és még gólt sem kapó Uruguay, második Mexikó.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!