Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2010. Március 23. 13:35, kedd | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

A H1N1 számokban

A H1N1 számokban

Magyarországon a H1N1 influenza járvány első hulláma mérsékelt súlyosságú volt. Az ÁNTSZ intézkedéseinek köszönhetően kevesebb ember betegedett meg és került kórházba, mint amire az európai előrejelzések szerint számítani lehetett

A tájékoztatás szerint az európai járványügyi központ tavaly novemberi előrejelzése szerint a H1N1 vírus az egyes országok lakosságának 20 százalékát betegíti meg. Ehhez képest Magyarországon a becsült adatok alapján az embereknek csak 8 százaléka kapta el a pandémiás vírust. Az uniós prognózis szerint a fertőzésben 100 ezer lakosból 3 hal meg, Magyarországon ez a szám 1,3.

A súlyos influenzás szövődmények miatt kórházba kerültek közül intenzív ellátásra szorulók arányát az európai előrejelzés 15 százalékra becsülte, a magyarországi tény viszont 11 százalék lett. Az intenzív osztályon kezelt H1N1 fertőzött betegek közül viszont Magyarországon több szorult gépi lélegeztetésre, mint azt az unió prognosztizálta: 50 százalék helyett valójában az intenzíven kezelt betegek több mint kétharmadát, 67 százalékát lélegeztették mesterségesen.

Az országos tiszti főorvos összefoglalója megállapítja azt is, hogy Magyarország a világon az elsők között, 2009 szeptemberében kezdte meg a pandémiás influenza elleni védőoltási kampányát. Csak Ausztrália, Kína, valamint Omán kezdte meg ugyanekkor. A világ másik 14 országa csak októberben illetve 18 másik ország novemberben indította el a kampányát. A nyugat-európai országok többsége a járvány csúcsa körül, vagy csak azt követően tudta elkezdeni a védőoltási kampányát. Az Unióban az átoltottság 2010. február végére 8,5 százalék, Magyarországon 30 százalék, ami nemcsak európai, hanem világviszonylatban is kiemelkedő arány.

A tájékoztató szerint az oltási kampány során jelentős oltás-ellenes erőkkel kellett megküzdeni. Az értékelésben az országos tiszti főorvos elismeri a felkészülés során erre nem számítottak. Azonban azt is megjegyzi, hogy az oltás-ellenes kampány nemcsak Magyarországon, hanem az összes oltási kampányba kezdő országnál problémát
jelentett.

A tájékoztatás szerint az unió valamennyi országa most saját pandémiás értékelésén dolgozik, amelyek eredményeit Brüsszelben, egy közös konferencián vitatnak majd meg július 1. és 3. között.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 16:16, péntek | Belföld

Jön a mozikba CURTIZ a magyar oscar-díjas rendezőtől

Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir"

2019. Augusztus 16. 15:05, péntek | Belföld

Felújítják a tatabányai Csónakázó-tó környékét

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját és az ott található Csónakázó-tavat.