Városlista
2019. december 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. Március 23. 13:35, kedd | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

A H1N1 számokban

A H1N1 számokban

Magyarországon a H1N1 influenza járvány első hulláma mérsékelt súlyosságú volt. Az ÁNTSZ intézkedéseinek köszönhetően kevesebb ember betegedett meg és került kórházba, mint amire az európai előrejelzések szerint számítani lehetett

A tájékoztatás szerint az európai járványügyi központ tavaly novemberi előrejelzése szerint a H1N1 vírus az egyes országok lakosságának 20 százalékát betegíti meg. Ehhez képest Magyarországon a becsült adatok alapján az embereknek csak 8 százaléka kapta el a pandémiás vírust. Az uniós prognózis szerint a fertőzésben 100 ezer lakosból 3 hal meg, Magyarországon ez a szám 1,3.

A súlyos influenzás szövődmények miatt kórházba kerültek közül intenzív ellátásra szorulók arányát az európai előrejelzés 15 százalékra becsülte, a magyarországi tény viszont 11 százalék lett. Az intenzív osztályon kezelt H1N1 fertőzött betegek közül viszont Magyarországon több szorult gépi lélegeztetésre, mint azt az unió prognosztizálta: 50 százalék helyett valójában az intenzíven kezelt betegek több mint kétharmadát, 67 százalékát lélegeztették mesterségesen.

Az országos tiszti főorvos összefoglalója megállapítja azt is, hogy Magyarország a világon az elsők között, 2009 szeptemberében kezdte meg a pandémiás influenza elleni védőoltási kampányát. Csak Ausztrália, Kína, valamint Omán kezdte meg ugyanekkor. A világ másik 14 országa csak októberben illetve 18 másik ország novemberben indította el a kampányát. A nyugat-európai országok többsége a járvány csúcsa körül, vagy csak azt követően tudta elkezdeni a védőoltási kampányát. Az Unióban az átoltottság 2010. február végére 8,5 százalék, Magyarországon 30 százalék, ami nemcsak európai, hanem világviszonylatban is kiemelkedő arány.

A tájékoztató szerint az oltási kampány során jelentős oltás-ellenes erőkkel kellett megküzdeni. Az értékelésben az országos tiszti főorvos elismeri a felkészülés során erre nem számítottak. Azonban azt is megjegyzi, hogy az oltás-ellenes kampány nemcsak Magyarországon, hanem az összes oltási kampányba kezdő országnál problémát
jelentett.

A tájékoztatás szerint az unió valamennyi országa most saját pandémiás értékelésén dolgozik, amelyek eredményeit Brüsszelben, egy közös konferencián vitatnak majd meg július 1. és 3. között.


Ezek érdekelhetnek még

2019. December 08. 17:10, vasárnap | Belföld

Laborokban használható hidrogéngenerátort fejlesztettek ki

Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátort fejlesztett a Thales Nano Energy Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a H-Genie elnevezésű eszköz rangos nemzetközi elismerést kapott

2019. December 08. 13:08, vasárnap | Belföld

Keddig lehet leadni az Angyalváró-Cipősdoboz adományokat

Keddig várja a karácsonyi ajándékokkal teli cipősdoboz-adományokat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Magyar Cserkészszövetség.

2019. December 08. 10:06, vasárnap | Belföld

Várhatóan a jövő hét elején kiengedik a kórházból a győri iskolában megkéselt tanárnőt

Várhatóan a jövő hét elején kiengedik a kórházból a győri iskolában csütörtökön megkéselt tanárnőt - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli Híradójában.

2019. December 08. 09:05, vasárnap | Belföld

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton

Több ember megsérült, amikor két autó összeütközött a 44-es főúton Nyárlőrincnél vasárnap reggel - közölte a rendőrség a honlapján.