Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Május 19. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A helyi malom lett Tiszapalkonya felhőkarcolója

A helyi malom lett Tiszapalkonya felhőkarcolója

Nyolcemeletes, számítógép vezérelte új malom nyílt a borsodi Tiszapalkonyán. Évente mintegy 70 ezer tonna gabonát őrölnek majd meg helyben és a malom a dolgozóin túl a környékbelieknek is munkát biztosít. Bár tavaly a malom tulajdonos


A malom építését már tavaly decemberben befejezték, de csak ma adták át hivatalosan. Az építkezések 2009. októberében kezdődtek egy 70 ezer négyzetméteres telken, zöldmezős beruházás keretében. A megvalósítása mintegy 4 milliárd forintba került, de cserébe ez az ország legkorszerűbb malma, mely a mostani csúcstechnológia szerint készült. A legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeknek megfelelő új malom építéséhez az Európai Unió is hozzájárult, 405 millió forinttal. A malom majdnem ötven embernek biztosít megélhetést és a környékbeli termelőknek is biztos felvásárlói pontot fog jelenteni. Az új tiszapalkonyai malom naponta 300, évente pedig 70 ezer tonna lisztet állít elő, ami által a magyar élelmiszer-gazdaság, illetve az országos élelmiszerellátás szerves része is lesz. De nem csak az ország profitál a malomból. A területért cserébe a malom támogatja a helyi kulturális életet és sport lehetőségeket.

Bár a malmot építtető cég tavaly és tavaly előtt is veszteséges volt, mégis hosszú távra terveznek, ezért éri meg a beruházás számára. A veszteség oka a búza árának drasztikus emelkedése. Míg tavaly 35 – 40 ezer forintba került egy tonna búza, idén már 80 ezer forintba, a liszt árát mégsem emelhetik meg a versenyhelyzet miatt. A búza árát befolyásolja az is, hogy nincs megbízható gabonamérleg, amelynek megléte esetén sokkal kiszámíthatóbb lenne a piac. Ezért kivárásra játszanak és mint a malom példája is mutatja, bíznak benne, hogy hosszú távon nyereséges lesz az üzem.

Az átadáson jelen volt Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy a kormány kiemelt célja a mezőgazdaság és az élelmiszer-gazdaság bővítése, ezért nagy jelentőséggel bírnak az ilyen beruházások. Azért is fontosak ezek a feldolgozó egységek, mert a hazai élelmiszeripar teljesítménye 2004 után mind a foglalkoztatottságot, mind a jövedelmezőséget tekintve jelentősen romlott. A feldolgozóiparon belül pedig a harmadik helyen áll az élelmiszeripar, és ezen belül csak tizenkettedik helyen áll a malomipar - értesít a Világgazdaság.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.