Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Április 12. 14:35, hétfő | Belföld
Forrás: Stop

A király kicsit gügye volt, de futószalagon nemzette a püspököket

A király kicsit gügye volt, de futószalagon nemzette a püspököket

A Habsburg-dinasztia sarja volt, s köztudott, hogy a Habsburgok előszeretettel házasodtak egymás között, ami sokszor súlyos genetikai következményekkel járt.

Szegény Fülöp is megsínylette az évszázados vérfertőzést, már első látásra szembetűnt származása: jellegzetes Habsburg-álla udvari festője, Velázquez képein is feltűnő, s alig tudott beszélni. A festményekről az is kiderül, hogy a király idegrendszere nagyon zilált volt, mosolyogni az életben nem látta senki, így a képeken is mindig búskomor.


Mániákus rend- és rangkórságban szenvedett, percnyi pontos időbeosztás és a rendkívül szigorú spanyol etikett szabályai szerint élt, s a legkisebb váratlan esemény is szörnyen megviselte. Egyszer például régen látott lánytestvére, Anna francia királyné örömében majdnem megpuszilta, mire a király kis híján elájult.



Miközben az államügyeket a kormány intézte, Fülöp órákig ült bambán maga elé meredve az Escorial kriptájában, sőt, gyakran előre megcsináltatott koporsójában aludt. Egyedül szerelmi élete - pontosabban szexuális kapcsolatai - vittek egy kis változatosságot az életébe. Két feleségének kötelességtudatból tizenhárom gyermeket nemzett, de e téren nem bánta a protokoll felrúgását sem, hiszen barátnői harminckét törvénytelen gyermeket szültek - a püspökök utánpótlása így biztosítva volt, és az apácazárdák is futószalagon fogadták be a kis csöppségeket.



A protokollból utolsó percéig nem engedett. Halálos ágyán háromszor is meg akarta látogatni az egyik fia, de ő ezt üzente neki: "Most nem tudok mással foglalkozni, csak meghalni."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről